Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Fordelene ved at lave udspænding, når du er kørestolsbruger

Fordelene ved at lave udspænding, når du er kørestolsbruger
Del dette indhold:

Ligesom alle andre kan du som handicappet naturligvis også have stor gavn af at lave udspænding regelmæssigt. Uanset om det er for at lindre muskelkramper og muskelsmerter eller for at opretholde dine fysiske færdigheder i mange år fremover, kan udspænding spille en meget stor rolle, når det gælder om at holde dig i form.

Undgå muskelsmerter

Ved at varme op og strække ud før enhver form for fysisk aktivitet – fx bare inden du kører din manuelle kørestol – kan du hjælpe dig selv med at undgå skader som ex muskelforstrækninger eller fibersprængninger.

Udspænding indgår som en fast del af enhver form for træning – og eftersom det, at køre din kørestol, også er en form for træning/fysisk aktivitet, er det vigtigt at sikre, at din krop er klar til at udføre det, du vil have den til. Udspænding kan virkeligt gøre en forskel for dig, som gerne vil undgå forskellige former for muskelskader.

Beskyt dine led

Ligesom udspænding kan beskytte dine muskler, kan det også hjælpe dig med at passe på dine led. Udspænding sikrer, at du er varmet godt op og klar til at gå i gang, inden du kaster dig ud i dine daglige fysiske rutiner. Hvis du strækker ud i 5-10 minutter hver morgen, inden du starter din dag, kan det være med til at sikre, at dine led forbliver beskyttet.

Styrk din fysik

Udspænding er i sig selv en form for træning, så når du strækker ud, styrker du også dine fysiske færdigheder. Ved at strække ud kan du derfor øge kroppens evne til at udføre det, du beder den om. Når du fx skal køre op ad en høj bakke, vil du måske mærke, at dine muskler ikke bliver så hurtigt udmattede, hvis du har taget dig tid til at varme op og strække ud først.

Styrk dit kredsløb

Det er blevet påvist, at udstrækning forbedrer kredsløbet, da det ikke kun er muskler og led, der har gavn af at blive strakt ud. Dit kredsløb og dine blodårer får nemlig også et lille boost, så blodet nemmere kan nå ud til de vigtige områder.

Undgå komplikationer pga. længere perioder i siddende stilling

Der er en ting, som ofte kan blive overset af kørestolsbrugere, nemlig den simple kendsgerning, at vores krop slet ikke er bygget til at sidde ned i længere tid ad gangen.

Derfor er det en god ide at tage skridtet videre fra traditionel udspænding, der kan udføres siddende i en kørestol, ved at strække kroppen helt ud liggende på en seng. Sørg for, at de vigtige dele af overkroppen og benene bliver strakt så langt ud, de overhovedet kan – det kan være med til at afhjælpe nogle af de gener, du kan opleve ved at være i den siddende stilling flere timer af døgnet.

Forebyg stress

Hvorfor ikke gå endnu et skridt videre og kombinere udspændingsøvelserne med lidt yoga? Hvorvidt du er i stand til at dyrke yoga, afhænger selvfølgelig af din krops smidighed og dine egne fysiske begrænsninger, men ligesom med meget andet her i livet kan øvelserne tilpasses, så de passer til dine personlige behov og formåen.

Hvis du vælger at dyrke forskellige yogateknikker, er det også en genial metode til at stresse af fra hverdagens gøremål. Yoga og udspænding har en dokumenteret afslappende effekt – og alt, hvad der kan bidrage til at mindske stress, får naturligvis en afsmittende effekt på resten af din tilværelse med positive bivirkninger som fx et lavere blodtryk.

Hvis du har lyst til at finde flere blogartikler, som måske kan have din interesse, fx “Trykaflastning: Hvorfor er det vigtigt at vælge en siddepude med den rigtige udformning?“, så slå et smut forbi vores blog, Passionate People, allerede nu!