Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Kørestolsyoga: Sådan holder du dig fit og får indre ro

Kørestolsyoga. Mand i kørestol
Del dette indhold:

At holde sig sund er ikke altid så højt oppe på folks prioriteringsliste, som det burde være, og det kan være endnu sværere at holde sig i god form, hvis du har et handicap. Det gælder især, hvis du har svært ved at bevæge dig hurtigt, så du får pulsen op og sved på panden. Men der findes andre måder at styrke musklerne, forbedre din holdning og få indre ro på – og alt sammen, mens du sidder ned. Lad os præsentere dig for kørestolsyoga, som er en ny og spændende træningsform for kørestolsbrugere.

Yoga stammer oprindeligt fra Indien, og herigennem udtrykker folk sig og opnår sundhed, smidighed, styrke og indre ro ved hjælp af forskellige bevægelser eller “stillinger”. Det er derfor vigtigt for alle, der går i gang med at dyrke yoga, at de lærer at føle sig godt tilpas med sig selv og deres kropsudtryk. Er du god til én stilling, men mindre god til en anden? Det skal du ikke være ked af. Det handler om at strække og styrke kroppen på en måde, der er behagelig, og hvor du føler, at du samtidig får styrket sindet.

Hvad er fordelene ved kørestolsyoga?

Som med de fleste former for træning er der mange fordele ved kørestolsyoga. De åbenlyse fordele er, at du kan forbedre din smidighed, og du vil hurtigt blive stærkere. Men du kan også forvente at kunne sove bedre, få mindre stress og/eller angst i din hverdag, få et bedre mindset og være mere i balance rent mentalt. Og hvem kunne ikke tænke sig det i vores fortravlede verden?
Sådan får du den bedste oplevelse.

Selvom der er mange fordele ved at dyrke kørestolsyoga, kan du også komme ud for, at øvelserne kan være smertefulde. Følg disse trin, så du er sikker på at få en god oplevelse:
Tal først med din læge eller terapeut om idéen. Han eller hun vil være den bedste til at rådgive dig om, hvilke øvelser der vil passe bedst til dig og dit funktionsniveau.
Dyrk kørestolsyoga med en ven, et familiemedlem eller din partner. Det er altid sjovere og mere motiverende at træne, når du gør det sammen med en anden – og så har du desuden hjælp lige ved hånden, hvis du skulle få brug for det.
Når du strækker kroppen, skal du kun kunne mærke et let træk i musklerne. Hvis det gør ondt, strækker du for meget eller laver ikke stillingen helt korrekt. Stop og start forfra.
Slap af og træk vejret kontrolleret og roligt. Fokuser på din krop og dit sind under hele yogatræningen – formålet er at komme i bedre kontakt med sig selv (og ikke Facebook eller dine e-mails – jeg slukker altid min telefon!)

De tre mest populære stillinger i kørestolsyoga

Disse fantastiske stillinger i kørestolsyoga vil forhåbentlig få dig til at føle dig i fokuseret og stærk på ingen tid. Hver enkelt øvelse styrker forskellige dele af kroppen.
(Tak til mayallbehappy.org for deres inspiration).

Katten:

Grib fat i kørestolen, eller læg hænderne på lårene.
Pust ud, og rund ryggen, så hagen når ned til brystet – ligesom når en kat skyder ryg.
Hold denne stilling, mens du trækker vejret dybt et par gange.

Ørnen:

Træk vejret dybt ind, og løft armene.
Pust ud, kryds armene ved albuerne, så håndryggene mødes.
Hold denne stilling i 20-30 sekunder, mens du trækker vejret dybt.

Hoftestræk:

Træk vejret ind, løft det ene ben, og læg det hen over det andet.
Hvis du gerne vil have et dybere stræk og har en god balance i overkroppen, kan du puste ud og læne dig fremover i hofterne.
Fortsæt med at trække vejret, mens du holder strækket i 3-5 åndedrag.
Flyt forsigtigt benet tilbage igen, og gentag strækket til den anden side.

Der er masser af øvelser, du kan give dig i kast med.

Prøv kørestolsyoga allerede i dag!