Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Holdninger til og handlinger overfor personer med handicap rundt omkring i verden – Få en god rejse som handicappet

Holdninger til og handlinger overfor personer med handicap rundt omkring i verden – Få en god rejse som handicappet
Del dette indhold:

Hvis du nogensinde har rejst rundt i verden i en kørestol eller med et andet handicap, som jeg har, er du uden tvivl stødt på en del komplikationer undervejs – modtagelsen af handicappede varierer nemlig meget.

Bedst som man tror, at alt fungerer i den vestlige kultur, falder man over noget, der ikke helt er, som det bør være, eksempelvis i New York…

Dette blogindlæg ser på nogle af de forskellige tilgange til handicap, som man kan støde på rundt omkring i verden. Det er en subjektiv beskrivelse, og selvfølgelig har mange mennesker med forskellige handicaps gjort sig deres egne erfaringer og vil derfor kunne fortælle en helt anden historie. Dette er min oplevelse!

I lyset af verdens forskelligartethed og de mange muligheder, man kan kaste sig ud i, har jeg besluttet at fokusere på en række konkrete lande for at undersøge, hvor forskellige de er fra hinanden.

New Zealand

Handicappedes rettigheder og tilgængelighed er i stigende grad et emne, der drøftes i New Zealand, med øget opmærksom på nødvendigheden af plads til alle. Jeg fandt ud af under mit ophold i landet, at der er en masse fine faciliteter for personer, der sidder i kørestol – fra leje af biler til kørestolsbrugere til et af de mest handicapvenlige hoteller, jeg nogensinde har boet på, i New Zealands hovedstad Wellington.

Det lykkedes endda at finde overnatning med fine adgangsforhold langt ude på landet på Sydøen, hvor der er meget få mennesker, men alligevel tog de sig tid til at sørge for, at der var adgang for alle.

Dér, hvor New Zealand ikke leverer, er jeg sikker på, at man vil arbejde på at forbedre. Der er stadig mange bygninger i New Zealand, som har dårlig tilgængelighed for kørestolsbrugere, og det er noget, man er nødt til at arbejde med fremadrettet. Alt i alt har man i New Zealand en rigtig god tilgang til handicappede!

Cambodja

Jeg er sikker på, at mange tror, at adgangsforholdene for kørestolsbrugere er forfærdelige i Cambodja – og det har de ret i. Bortset fra en lejlighedsvis rampe monteret i et tempel til ældre munke, findes der ikke mange handicapvenlige faciliteter. Hvis du bor på et 5-stjernet hotel, kan du måske finde et handicapvenligt toilet, men under mit ophold i Cambodja stødte jeg ikke på et eneste!

Hvad angår befolkningen i Cambodja og deres generelle tilgang til handicappede, har jeg til gengæld ikke noget negativt at sige. De fleste af de mennesker, jeg mødte, var utrolig søde og venlige, selvom deres infrastruktur ikke var beregnet til mig som kørestolsbruger.

Samlet set vil jeg give indbyggerne i Cambodja en stor kadeau for deres åbenhed, venlighed og hjælpsomhed, mens landet som sådan får en dårlig karakter for tilgængeligheden for handicappede.

Japan

Mit ophold i Japan var som at være i paradis – takket være én bestemt ting: der var ingen, der stirrede på mig. Jeg er vant til, at folk stirrer, når jeg rejser rundt i verden, men det gjorde man simpelthen ikke i Japan. Om det var et udtryk for en dybfølt respekt for deres medmennesker eller noget andet, er jeg ikke klar over, men det var en yderst kærkommen ændring.

Japanerne var utroligt imødekommende over for mig i min kørestol – der var fx medarbejdere i metroen, som eskorterede mig fra metrotog til metrotog for at sørge for, at jeg kom godt videre. Mange af bygningerne er moderne og med handicapvenligt udstyr og dermed god tilgængelighed. Generelt vil jeg sige, at tilgangen til handicappede er fantastisk, og at rejsen til Japan i kørestol, var super god.

USA

USA er en af de bærende nationer, når det kommer til spørgsmål om handicapvenlighed, og jeg har altid betragtet landet som en reference, hvad angår nye og innovative tilgange til tilgængelighed og/eller forbedring af handicappedes liv.

Du kan finde et væld af handicapvenlige overnatningssteder, restauranter, aktiviteter og meget mere i USA – herunder verdens første optimalt tilgængelige og inkluderende vandpark i San Antonio!

I lyset af USA’s størrelse og omfang slipper du dog ikke for skrækhistorier, og jeg har selv haft en del negative oplevelser som kørestolsbruger på rejse i USA. For eksempel befandt jeg mig engang på en undergrundsstation, hvor elevatoren var gået i stykker, så jeg var nødt til at kæmpe mig hele vejen op ad trappen på hænder og knæ. Hvis det var sket i Europa, ville folk uden tvivl have spurgt, om de kunne hjælpe mig – men i NYC blev jeg chikaneret og bedt om at flytte mig af vrede forbipasserende.

Overordnet vil jeg dog sige, at modtagelsen af handicappede er god i USA, men der er bestemt også områder, der giver anledning til bekymring!

Som jeg skrev i starten af dette indlæg, er mine oplevelser baseret på personlige erfaringer, og andre, der besøger disse steder, kan komme frem til et helt andet resultat.

Dog håber jeg, at mit indlæg kan være til inspiration til andre kørestolsbrugere, som måske kan være usikre på at skulle tage ud på en længere rejse. Mit bedste råd er – Bare gør det! Langt de fleste af min oplevelser er gode og minderne fra min rejser uvurderlige.

Hvis du vil læse flere artikler om at rejse med et handicap eller vide mere om flyrejser med kørestol, så prøv artiklen: “På flyrejse med kørestol: Her er de bedste flyselskaber og en kompakt kørestol”.