Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Godt råd: Skriv dagbog efter din rygmarvsskade

skriv dagbog - dreng i kørestol

At få en rygmarvsskade og dermed blive kørestolsbruger vil naturligvis ændre hele din tilværelse. Du vil gennemgå et væld af nye følelser og opleve nye situationer hver dag. Indimellem vil du få brug for at bearbejde dine tanker omkring selve skaden. Andre gange har du måske brug for at komme videre ovenpå en stressende situation, der opstod, fordi du nu sidder i kørestol og mange andre forhold vil være meget anderledes. Vi anbefaler, at du skriver dagbog og får tankerne ned på papir.

At føre dagbog er en effektiv mestringsstrategi til ovennævnte problemstillinger. Når du skriver dagbog, er det nemmere at få styr på dine tanker og sætte ord på dine følelser – og det kan gøre dig mere afslappet og give dig mere overskud til andre ting i dit liv. Det er nemt at komme i gang med at skrive dagbog, fordi det ikke kræver dyrt udstyr. Alt, hvad du skal bruge, har du sikkert derhjemme i forvejen.

Fordele ved at føre dagbog, når du har fået en rygmarvsskade

At skrive dagbog kan hjælpe dig med at bearbejde dine tanker og følelser omkring rygmarvsskaden og dine ændrede livsbetingelser. Når der sker noget, som ændrer vores liv, gennemgår vi et væld af forskellige følelser. Den ene dag kan du føle vrede. Næste dag kan du føle håb eller være ked af det. Det er helt normalt. At skrive om alle disse følelser hjælper dig med at give slip på nogle af de negative tanker og i stedet holde fast i de positive.

At føre dagbog kan generelt mindske den stress, du oplever ved svære situationer i dit liv. Måske var du sammen med dine venner og opdagede, at det var svært at deltage i nogle af de aktiviteter, I plejede at lave sammen. Eller måske går du og er nervøs for din næste kontrol hos lægen. Det kan hjælpe dig at skrive om disse ting – for når du sætter ord på dine frustrationer, får du dem ud af hovedet. Du slipper derfor for at tænke på dem hele tiden, og det giver dig en bedre mulighed for dig at komme videre.

At skrive dine beslutninger og mål ned i en dagbog er et godt værktøj til problemløsning. Det kan være overvældende at gå og gruble over dine beslutninger og mål, hvis du ikke får sat dit tankemylder i system. Måske betyder din rygmarvsskade, at du er nødt til at ændre dine karriereplaner. Når du sætter dig et nyt mål og skriver ned, hvordan du skal nå det, får du styr på tankerne i dit hoved. Del dit mål op i mindre delmål, der er mere overskuelige at nå. Så kan du holde op med at bekymre dig og i stedet gå i gang med at arbejde dig hen mod målet.

Hvis du får nogen form for samtaleterapi eller psykologhjælp kan det, du skriver i din dagbog også hjælpe dig med at strukturere, hvad du skal snakke med din terapeut eller psykolog om. Og simpelthen hjælpe på tankemylderet.

Gør dig klar til at skrive dagbog:

  1. Vælg en dagbog. Du kan føre dagbog enten i en notesbog eller digitalt. Hvis du har svært ved at skrive i hånden eller på et tastatur, kan du bruge et talegenkendelsesprogram, som skriver det ned, du siger. Det vigtigste er, at dagbogen er nem for dig at bruge. Jo nemmere det er, jo større sandsynlighed er der for, at du får den brugt.
  2. Afsæt tid til at skrive. For at opleve fordelene ved at føre dagbog bør du sætte tid af til at skrive i den hver dag. De fleste foretrækker at skrive tidligt om morgenen eller lige før sengetid. Vælg det tidspunkt, der passer dig bedst. Hvis du skriver hver dag, bliver det til sidst til en vane.
  3. Bare gå i gang med at skrive. Du behøver ikke at vente, til du har fundet den perfekte formulering. Ligesom for alle andre aktiviteter i livet gælder det også for dagbogsskrivning, at øvelse gør mester. Husk, du skriver kun til dig selv, så pyt med, hvordan det lyder. Det vigtigste er, at du får det gjort.

Nu hvor du ved, hvor store fordele der kan være ved at føre dagbog, og hvor let det er at gå i gang, hvorfor så ikke prøve det? Måske bliver det til en aktivitet, du ser frem til hver dag.

Dette blogindlæg er baseret på artiklen Journaling for Spinal Cord Injury: Benefits and Getting Started af Roll Rev.
Teksten er oversat fra engelsk.
Forfatter: Annie Beth Donahue er professionel skribent med fokus på sundhed og handicap. Du kan læse mere om hende på www.anniebethdonahue.com