Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Rygsmerter? Stræk det væk

ryg kørestol manuel kørestol rygsmerter

Rygsmerter er en alvorlig ting, og det kan ramme dig når som helst. At sidde i kørestol betyder ikke, at man er immun over for rygproblemer – faktisk kan denne stilling ofte give flere problemer og gøre tingene værre. De fleste ved, hvor vigtigt det er at lave udspænding, og hvis du ikke har mulighed for at praktisere dette, risikerer du at opleve alvorlige rygsmerter på et eller andet tidspunkt.

Men der er ingen grund til bekymring, for her er nogle gode råd til dig som kørestolsbruger, skrevet af en kørestolsbruger, der selv har døjet meget med rygsmerter!

1.   Udspænding

Det er almindeligt kendt, at det ikke er godt for kroppen at sidde i samme stilling i længere tid ad gangen – heller ikke for din rygsøjle. Nogle personer med paraplegi vælger at bruge et ståstøttestativ engang imellem for at kunne strække sig helt ud og få gang i kredsløbet. Men hvad gør man, hvis man – som jeg – ikke er i stand til at bruge et ståstøttestativ? Ja, så kan du faktisk opnå lignende resultater ved bare at strække dig, som du nu kan. Jeg kan fx godt lide at lave nogle udspændingsøvelser om morgenen, mens jeg stadig ligger i sengen. På den måde minder min kropsstilling også mere om en opretstående stilling, fordi jeg er mere udstrakt, end når jeg sidder i min kørestol. At give sig tid til at strække sig kan virkelig have en positiv effekt, hvis du døjer med rygproblemer eller gerne vil forebygge dette.

2.   Kropsholdning

Denne del giver vist sig selv. Hvis du konstant sidder og falder sammen, påvirker det selvfølgelig din ryg og vil uundgåeligt give smerter med tiden. Det er vigtigt at lægge mærke til, hvordan du sidder i kørestolen og sikre, at du ikke lægger for meget pres på din rygsøjle. Internettet bugner af gode råd om, hvilke stillinger det er bedst for dig at sidde i. Jeg vil foreslå, at du undersøger det lidt og prøver det af. Jeg har fx tidligere haft en del rygproblemer, fordi jeg tit sad oven på min tegnebog. Fordi den ene side af kroppen var lidt mere hævet end den anden, gav det naturligvis en bækkenskævhed, som påvirkede min rygstilling ret kraftigt.

Hvis du vil læse en anden rigtig god artikel om “Den rette siddepude er en forudsætning for en komfortabel kørestol” – så tjek Invacares blog!

3.   Spis sundt

Dette punkt er universelt og gælder også, hvis du gerne vil forebygge smerter – især rygsmerter. Madvarer, der har et højt indhold af kostfibre eller naturlige olier, som eksempelvis fiskeolie eller olier fra frø og nødder er generelt gode mod rygsmerter og ledproblemer. Gå i høj grad efter at spise en antiinflammatorisk kost. Det vil styrke din krop og dit immunforsvar.

 

Det vil sige …

Der er selvfølgelig mange ting at tage stilling til, når du døjer med rygsmerter, og det kan være, at din læge gerne vil ordinere dig noget bestemt medicin, som kan lindre de smerter, du har. Ovenstående forslag er udelukkende baseret på mine egne erfaringer, og jeg håber, at de på en eller anden måde kan hjælpe dig, hvis du oplever lignende problemer. Fortæl gerne, hvad der har virket for dig tidligere – så kan vi måske sammen komme med nogle forslag til dem, der stadig kæmper med kroniske rygsmerter.

 

Teksten er oversat fra engelsk. Forfatter: Anthony Tipling-Bower