Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Radikulære smerter efter en rygmarvsskade: Hvad er det?

Radikulære smerter

Radikulære smerter er et almindeligt problem, der følger med en rygmarvsskade. At have radikulære smerter kan være frustrerende, men smerterne kan heldigvis behandles. Hvis du har radikulære smerter, er det nyttigt at forstå, hvad de er for en størrelse.

I denne blogpost finder du derfor en beskrivelse af radikulære smerter – hvad de er, hvad der forårsager dem, og hvordan de typisk kan lindres.

Radikulære smerter – en form for nervesmerter

Radikulære smerter er en form for nervesmerter. Nervesmerter kan inddeles i tre hovedtyper: Smerter i overgangszonen er en type smerter, der som regel opleves som et “bånd” rundt om kroppen, der sidder på niveau med din skade. Smerterne opleves som regel i kroppen, men kan også sidde i armene.

Smerter efter en rygmarvsskade, ofte betegnet som centrale, neurogene smerter eller fantomsmerter, opleves normalt ved eller under skadens niveau. Denne type smerter er normalt ikke begrænset til et bestemt område og kan mærkes over hele kroppen. Hjernen (deraf centrale smerter) tolker forkert på de impulser, som nerverne sender til hjernen. Smerteoplevelsen er altså ægte, men er ikke nødvendigvis udløst af passende stimulation. Man har ikke nødvendigvis en kniv i ryggen, selvom det kan føles sådan. Visse ting kan forværre disse smerter, fx stress eller muskelspasticitet.

Radikulære smerter er en type smerter, der kan opleves overalt i kroppen. De skyldes beskadigelse af nerverødderne og kan opstå som følge af betændelsestilstande, nervekompression, diskusprolaps eller afbrækkede knoglefragmenter. Radikulære smerter opleves sædvanligvis i den ene side af kroppen. Interessant nok kan de forværres ved hvile og aftage ved moderat aktivitet. Radikulære smerter kan være vanskelige at skelne fra smerter, som stammer fra selve skaden.

Symptomer på radikulære smerter

Radikulære smerter, som ovenfor beskrevet, skyldes beskadigelse eller betændelse i en nerverod i rygsøjlen. Derfor opleves symptomerne meget forskellige fra person til person. Symptomerne afhænger af nervekompressionens nøjagtige placering. En påvirket rygmarvsnerve kan medføre følelsesløshed eller invaliderende smerter, som kan opleves overalt i kroppen.

Nogle af de mest almindelige symptomer på radikulære smerter er:

  • muskelsvaghed
  • kroniske rygsmerter eller stivhed i ryggen
  • følelsesløshed eller prikkende fornemmelse i hænder og fødder
    iskiassmerter
  • tab af motoriske færdigheder eller reflekser
  • tarm- eller blæreproblemer

Diagnosen radikulære smerter skal stilles af en læge. Efter at have foretaget en fysisk undersøgelse af dig vil lægen overveje alle de mulige årsager til dine smerter. Herefter vil han/hun sandsynligvis henvise dig til MR- eller CT-scanning for at få bekræftet sin mistanke.

Forskellige typer radikulære smerter

Cervikale radikulære smerter kommer fra den øverste del af rygsøjlen, dvs. halshvirvlerne. Alt efter hvilke nerver eller bruskskiver, der er komprimeret, kan du have symptomer i nakke, skuldre, arme eller bryst. Du kan opleve følelsesløshed i fingrene eller nedsat muskelstyrke i den øverste del af kroppen.

Torakale radikulære smerter stammer fra den midterste del af rygsøjlen og mærkes typisk i brystregionen. Du kan opleve følelsesløshed og en prikkende fornemmelse eller måske endda trykken for brystet.

Lumbale radikulære smerter kommer fra den nederste del af rygsøjlen, dvs. lændehvirvlerne. De giver ofte iskiassmerter – en type radikulære smerter, der udstråler fra lænden, ned ad iskiasnerven og via hoften og benet ned i foden.

Behandling af radikulære smerter

Det gode ved radikulære smerter er, at det sjældent er nødvendigt at behandle dem kirurgisk. Tilstanden afhjælpes ved at behandle kilden til nervebetændelsen.

Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler som ibuprofen er ofte det første, der sættes ind med.

Fysioterapi kombineret med varme-/kuldebehandling kan være gavnligt. Det kan dog tage flere uger, før der ses betydelige resultater, så vær tålmodig, og opgiv ikke behandlingen før tid.

Hvis dine radikulære smerter er alvorlige og vedvarende, kan det være nødvendigt at overveje en operation. Ind imellem kan det være nødvendigt at reparere en bruskskive eller fjerne knoglefragmenter fra din rygsøjle. Når du har prøvet andre behandlinger uden resultat, bør du rådføre dig med din læge og en neurokirurg for at finde ud af, om en operation er det rigtige for dig.

 

Teksten er oversat fra engelsk.
Forfatter:  Annie Beth Donahue er professionel skribent med fokus på sundhed og handicap. Du kan læse mere om hende på www.anniebethdonahue.com