Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Küschall-kørestolene: Førende inden for form og funktionalitet

Küschall lifestyle shoot - grey and modern

Küschall-kørestolene er førende inden for aktive kørestole. De har revolutioneret branchen, hvad angår både form og funktionalitet. Udformningen, kvaliteten, køreegenskaberne og brugervenligheden gør Küschall-kørestolene særdeles velegnet for rigtigt mange brugere.

Historien om Küschall-kørestolenes tilblivelse

Rainer Küschall brækkede nakken ved en dykkerulykke, da han var 16 år, og han blev straks lam i hele kroppen. Selvom ulykken ændrede hans liv, besluttede han, at den ikke skulle få lov til at sætte en stopper for det.

De første to år var vanskelige. Rainer tilbragte stort set al sin tid i en seng, mens han blev flyttet fra det ene hospital til det andet. Efter en del lægelige overvejelser blev han til sidst overført til Stoke Mandeville-hospitalet, som var på vej til at blive verdens førende rehabiliteringscenter for komplekse rygmarvsskadede patienter.

Mens Rainer var patient på hospitalet, opdagede han glæden ved at undslippe de mange begrænsninger gennem sport og være aktiv. I starten var det kun muligt for ham og en række andre unge mænd at klare mere simple aktiviteter som fx bordtennis. Det blev hurtigt udvidet til kørestolsrace og endda bilrace.

Igennem årene er det blevet til 21 paralympiske medaljer til Rainer, adskillige dokumenterede verdensrekorder, og endelig lykkedes det ham i 90’erne at slå verdensrekorden i kørestolsmaraton.

Gennem sine erfaringer med tilpassede hjælpemidler kom Rainers ingeniørtalenter i fokus. I 1978, da Rainer var 30, grundlagde han Küschall AG for at imødekomme sine egne behov for bedre mobilitetsudstyr og større selvstændighed.

Küschall opfandt den første kørestol med en minimal fastramme i 1985. Det ændrede livet for mange kørestolsbrugere. Desværre blev hans opfindelser kopieret af konkurrenter på grund af manglende håndhævelse af den internationale beskyttelsesstandard. Men Rainer fortsatte med sin vision for Küschall AG, og der fulgte mange innovationer efter.

Rainers produktlinje fokuserede på det, der var kendt som ”aktive kørestole.” Disse stole er udviklet til brugere, som ikke længere har kontrol over deres ben, men som stadig har styrke i overkroppen.

Brugerne er i teenagealderen og opefter. Både mænd og kvinder er glade for at kunne vedblive med at være aktive med Küschalls kørestole. Med Küschall-stolen får brugeren mulighed for at blive set som en person, før man lægger mærke til kørestolen. Stolene er også nemme at folde sammen, og er samtidig stive, så de både er transportable, stabile og med de bedste køreegenskaber. Stolen er ikke udformet, så den ser ud som en begrænsning, den er designet til at fremme en aktiv livsstil.

Enkeltrørsdesignet

Historisk set har kørestole været tunge transportmidler. De tvang kørestolsbrugere til at være patienter med behov for en hjælper, snarere end at give dem mulighed for at være aktive og manøvrere selv. I 1985 designede Rainer Küschall en kørestol, som var 40 procent mindre end gennemsnittet. Det betød samtidig en mindsket vægt fra 25 kg til 14 kg.

Ved at reducere vægten og supplere med nye muligheder for sædejusteringer for en bedre siddestilling øgede Rainer kørestolens anvendelsesmuligheder. Han indførte enkeltrørsdesignet, som nu er den mest almindelige kørestolskonstruktion. Enkeltrørsdesignet bruger et enkelt metalrør som en ramme, der forbinder alle dele af stolen. Røret holder hjulene sammen, løber under sædet og i en nedadgående bue til fastgørelse af fodpladen. Det overflødiggør yderligere metal, som ville gøre stolen tung og besværlig.

Da den første stol blev lanceret, var stolen, som Rainer kaldte ”The Competition” (Champion 3000 i USA) en revolution. Og den sætter stadig den dag i dag standarden for kørestolsdesign.

Takket være sit smukke og funktionelle design vandt ”The Competition” en pris fra Museum of Modern Art i 1986, hvilket gjorde den til det første medicinske udstyr i MoMAs samling.

Küschall-kørestolenes værdier

Hos Küschall omsættes vision og værdier i praksis hver dag, da de er fundamentet for alt, hvad vi gør.

Disse værdier er:

  • Imponerende design – Hos Küschall er vi af den overbevisning, at det ikke er kørestolen, men personen i kørestolen, som er det vigtigste! Med deres slanke og minimalistiske design er Küschall-kørestolene sat i verden for at forbedre din hverdag og dine gøremål!
  • Schweizisk præcision og kvalitet – Alle Küschall-kørestole er produceret i Witterswill i Schweiz. Under produktionen skal de alle bestå krævende kvalitets- og brugstests, samtidig med, at hver enkelt Küschall-kørestol undersøges grundigt, før den forlader fabrikken. Alle mål kontrolleres, og der gennemføres test af funktionalitet og køreegenskaber. Vi går ikke på kompromis: Alle kørestole er perfekte, når de sendes til modtageren.
  • Køreegenskaber og bevægelighed – Vi stræber efter at udvikle produkter, som giver de bedste køreegenskaber og gør hverdagen lettere! Hos Küschall kan vi bryste os af innovative kompetencer, højkvalitetsmaterialer, smarte mekaniske monteringsløsninger, der sikrer imponerende rammestivhed og -fasthed, men også mange indstillingsmuligheder, som både sikrer perfekte køreegenskaber og den mest effektive og ergonomisk korrekte aktive siddestilling.
  • Lethed og nem håndtering – Det er vores mål at tilbyde dig det bedste. Ud over deres høje grad af alsidighed og funktionalitet er Küschall-kørestolene også meget lette. De er behagelige at håndtere og nemme at transportere, og passer takket være deres kompakte størrelse ind selv de mindste og snævreste steder.

Küschall-kørestolenes køreegenskaber

En Küschall-kørestol har køreegenskaber, som skal opleves, før man helt forstår dem. Når du sidder i kørestolen, mærker du stolens dynamiske reaktionsevne. Stolen er yderst fleksibel og nem at dreje.

Køreegenskaberne og stolens effektivitet er overraskende. Et let skub med hånden på hjulene får stolen til at køre et pænt stykke, før der er behov for et nyt skub. Enkeltrørsdesignet fremmer også stolens aerodynamiske egenskaber. Der er intet slør mellem metaldelene og den overordnede konstruktion, hvilket gør stolen helt stiv og holdbar. Materialerne er i topkvalitet.

Hos Küschall sikrer formen perfekt ydeevne. Alle komponenter på stolen er specifikt fremstillede til at højne kørestolens køreegenskaber. Brugeren kan praktisk taget mærke den overflade, man bevæger sig på, da stolen bliver en forlængelse af kroppen.

Stolen skal indstilles perfekt til brugeren for at opnå denne ydeevne. Optimal ydeevne opnås ikke blot ved, at stolen er let og holdbar, men fordi den er blevet skræddersyet til at give brugeren maksimal kontrol over kørsel og siddestilling.

Invacares konsulenter er trænet i at måle og tilpasse hver stol perfekt til brugeren. Det giver brugeren mulighed for at nyde sin Küschall kørestolsoplevelse og opleve den frihed og bevægelighed, som stolen giver.

 

Teksten er oversat fra engelsk.
Forfatter:  Annie Beth Donahue er professionel skribent med fokus på sundhed og handicap. Du kan læse mere om hende på www.anniebethdonahue.com