Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Janis McDavid – Kørestol udskiftet med rygsæk, del 3

Janis McDavid: "Takket være en specialkonstruktion på ziplinen får jeg lige om lidt mulighed for at lære at overvinde min frygt for højder."
Del dette indhold:

Vi er på vej mod Machu Picchu sammen med Janis McDavid. Uden kørestol! Janis rejser nemlig over de peruvianske Andesbjerge i en rygsæk på ryggen af sine venner. Eller i en sadel. Eller i en zipline.

Er det nu en god idé? Vil de nå deres mål? Der venter i hvert fald endnu et par op- og nedture.

 

Del 3, Fra et lavpunkt over højdeflyvning til følelsernes tinder

Vil du gerne læse historien igen helt fra begyndelsen? – Klik her for at komme til del 1 og del 2 af eventyrrejsen med Janis McDavid.

Konge af junglen

Klædt i min varme dunjakke kunne jeg i går beundre bjergpanoramaet med de snedækkede tinder. I dag er der sceneskift: På andendagen af vores trekkingtur har vi planlagt at indkvartere os midt inde i den tætte regnskov. Jeg dykker ned i dette uendeligt grønne univers. Men på tredjedagen lægger jeg mærke til, at jeg befinder mig i en nedadgående følelsesmæssig spiral. For første gang går det hen og bliver rigtigt anstrengende for mig. Lidt af en overraskelse: En vandretur i regnskoven i 2700 meters højde betyder, at man vandrer i regnvejr hele dagen.

Janis McDavid - rejseeventyr - Linx ambassadør

Mottoet (T-shirten) passer meget godt til mig, ikke? Jeg føler mig virkelig vild og fri under mit Amazonas-eventyr.

Vild og fri

Hvorfor i alverden har jeg altid gang i sådan nogen skøre ting? Har jeg brug for disse grænsesøgende oplevelser for at finde ud af, hvor jeg stadig har mulighed for at udvikle mig? I hverdagen elsker jeg struktur og moderne teknologi. Jeg kører endda i en smart digitalt forbundet el-kørestol. På den anden side ønsker jeg ikke at lade mig begrænse, men vil være vild og fri som den vildtvoksende regnskov.

Når jeg nu som motivationsekspert taler om at skubbe grænser, bliver jeg så ikke også nødt til selv at gøre den erfaring igen og igen – og også helst frivilligt?

Mission possible

Modsat forventningerne satte den timelange gyngetur gennem den råkolde regnskov mine tanker fri. Ligesom tågen, der letter for enden af dagens strækning, ser jeg min mission klart for mig:  Jeg vil vise folk de muligheder, de har for at bryde egne grænser. Ikke at alle nødvendigvis skal ud på en vandretur i en rygsæk. For mig handler det om at skabe uforglemmelige oplevelser. Oplevelser, der opfordrer til eftertanke og refleksion, til nysgerrig udforskning af ens egen eksistens og til at håndtere påvirkninger fra omgivelserne på en kreativ måde.

janis McDavid  - rejseeventyr - zipline - ingem arne - ingen ben - invacare ambassadør

Takket være en specialkonstruktion på ziplinen får jeg lige om lidt mulighed for at lære at overvinde min frygt for højder.

With a little help from my friends

Hvordan opstår mod? Man siger jo altid, at man skal se frygten i øjnene – face your fears! Jeg havde ekstrem højdeskræk, da jeg var barn. Selv i dag kan jeg ofte ikke få vejret, når der er langt ned, eller jeg står på et usikkert underlag. Og så befinder jeg mig alligevel 4600 meter over havoverfladen. Kan du se sammenhængen?

Man siger jo, at alt godt kommer til den, der venter. I dette tilfælde kommer det i form af en selvordineret ekstremterapi for at overvinde min højdeskræk. Zip-lining i junglen over en afgrund på flere hundrede meter kan jeg kun anbefale på stedet. Seriøst: Mit hjerte bankede som besat. Og turen var næsten en kilometer lang. Til at starte med var det endda slet ikke sikkert, at jeg ville få lov til at “flyve”.

Vi arbejdede længe på at finde en løsning, indtil min krop til sidst var fuldt sikret med klatreseler. I den forbindelse var det en virkelig stor hjælp, at arrangøren gjorde alt for at gøre det muligt for mig at afprøve mine grænser. Og efter en kort teststrækning over 5 meter på hans kontor kunne det endelig gå løs i en tandem hængende fra et kabel over i alt syv zip-lining-strækninger. Tandemmen gjorde det muligt for mig at sidde oprejst, så jeg mere eller mindre kunne bremse selv.

At besejre sin værste fjende – højdeskræk i mit tilfælde – udløser en helt ubeskrivelig lykkefølelse. Sikke et adrenalin-kick – jeg var helt høj flere timer efter!

rejseeventyr med Janis Mc David - invacare ambassadør

Yes, you can! Jeg gjorde det – med hjælp fra mine venner og alle andre, der har støttet mig på min vanvittige vej hertil – og er nu ankommet til det legendariske Machu Picchu

Følelsernes tinde

Hvis jeg følte mig som født på ny før, føler jeg mig som en gammel sjæl nu. Vi gjorde det – jeg står på Machu Picchu. I den mystiske tåge letter en af de mest hemmelighedsfulde historier inden for den menneskelige civilisation. Hvad var dette oprindeligt: En højkulturs kultsted? En strengt bevogtet helligdom, som tilhørte inkaerne, der dyrkede dette ufremkommelige land så klogt? En følelse af stolthed sniger sig ind på mig. Her står Janis, som dårligt er en meter høj.

Livet er en fantastisk udfordring.

Forfatter: Janis McDavid/Claudia Poguntke (Invacvare)
Billeder: Sven Hasse

Om Janis McDavid:

Janis McDavid er motivationsekspert, forfatter og globetrotter. I årevis har han “uhæmmet optimistisk“ kæmpet for at bryde indre og ydre grænser – på trods af at han i 1991 blev født uden arme og ben. I sine foredrag motiverer han tilhørerne til at gribe mul

ighederne, også under de mest ugunstige vilkår. Hans erfaringer giver et forfriskende optimistisk blik på de udviklingsmuligheder, der findes i et åbent og rummeligt samfund. Janis McDavid er “Yes you can”-ambassadør og bruger af den nye, intelligente generation af Invacares el-kørestole med innovativ LiNX-teknologi.