Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Interview med Janis McDavid – Om hverdagens digitale værktøjer

Del dette indhold:

#appaddicted: Friheden med digitale værktøjer

For personer, som er vokset i den digitale tidsalder, er apps, Sociale mediers etc. en selvfølgelig del af hverdagen. Janis McDavid, som du tidligere har kunne følge på hans store rejseeventyr her på siden, sætter stor pris på den komfort, fart og tilgængelighed, som de digitale værktøjer bringer ind i hans liv – ikke kun fordi han rejser meget og langt.

I nedenstående interview løfter han sløret for, hvorfor det digitale er helt normalt for ham, og hvad der er vigtigst for at ham at tage med på hans rejser.

Invacare: Janis, det er en selvfølge for dig at organisere din hverdag digitalt. På Instagram skriver du gerne #traveladdicted på dine billeder fra diverse rejser. Kan vi fra i dag officielt tilføje #appaddicted?

Janis McDavid med VR briller

Janis McDavid (ler): Jeg vil ikke gå så langt som til at sige, at jeg er afhængig af bestemte apps, selvom jeg ikke kan forestille mig en hverdag uden dem. Så kunne jeg lige så godt tilføje #toothbrushaddicted, for min tandbørste har nogenlunde samme betydning og bliver brugt lige så regelmæssigt og selvfølgeligt. Det vil sige: Digitale løsninger eller apps er simpelthen bare en del af mit liv. De gør mit liv lettere, nogle ting gør de mulige for mig, andre mere sikre eller komfortable, og mange markant hurtigere. Jeg sætter især pris på det sidste, da utålmodighed er mit mellemnavn. “Afhængigheden” hører altså sammen med min passion for rejser. Til gengæld kan vi lancere hashtagget #appenthused (#appbegejstret).
Hvad enten det drejer sig om organisering af dagligdagen, rejser eller sjov og ballade, så er digitaliseringen simpelthen kommet for at blive.

Invacare: Hvilke digitale værktøjer bruger du hver dag? Hvad kan du især anbefale?

Janis McDavid: Det centrale i min digitale hverdag er min smartphone. Den er min indgang til verden, mit kommunikationsmiddel og – hvilket er ekstremt vigtigt for mig – mit mobile kontor. På min smartphone har jeg alt det, jeg har brug for til at kunne arbejde. Som man måske kan forestille sig, bruger jeg ofte stemmestyring og stemmekommandoer. Det er fantastisk, hvor let mange ting bliver på den måde! Smarthome-løsninger gør livet super komfortabelt. Jeg kan bl.a. styre varmen og lyset i min lejlighed for blot at nævne et par eksempler.

Noget, der virkelig har begejstret mig, er den digitale udvikling inden for elektriske kørestole: Tidligere tog det frustrerende lang tid at indstille de forskellige køreprogrammer med en kabelforbindelse til computeren. I dag sker det live og i realtid – Lynhurtigt via Bluetooth. Selv mens jeg kører, kan teknikeren ændre parametrene og tilpasse dem 100 % til mig og mine behov. Det har endda gjort det muligt at indstille min helt egen “dansefunktion”. Vildt cool!

MyLiNX-appen har også gjort vedligeholdelsen af min elektriske kørestol langt mere ukompliceret. Appen aflæser eventuelle fejl og sender dem direkte til teknikeren. Det gør, at jeg kan føle mig mere sikker og samtidig mere fri, fordi problemer opdages tidligt, – for det meste før de har nogen besværlige konsekvenser for mig. Teknikerne kan også yde fjernassistance, og hvis jeg alligevel har brug for en aftale på stedet, har de allerede alle relevante oplysninger til rådighed.

MyLiNX er for mig en stor sikkerhed – En praktiske forbindelse mellem mig, kørestolen og forhandleren.

Invacare: Du rejser meget og langt, og du rejser først og fremmest som led i dit arbejde. Det vil sige, at mobilitet ikke blot er sjovt og dejligt at have, men simpelthen er grundlaget for dit job. Hvilke udfordringer har du i den forbindelse?

Janis McMavid rejseeventyr

Janis McDavid: Det er naturligvis meget forskelligt afhængigt af land, transportmiddel, forberedelsestid etc. Det vigtigste er, at jeg ikke tænker i begrænsninger, men altid i muligheder. Hvordan gør jeg bestemte ting mulige? Hvis ikke de nærliggende løsninger fungerer, hvilke gør så? Kreativitet og min glæde ved at lege mig uden om udfordringerne åbner ofte nye veje for mig. Mine fysiske begrænsninger er ikke en grund for mig til at lade være med at gøre noget. For eksempel var mine venner og jeg blevet bidt af ideen om at vandre i Peru. Her vil der i de fleste menneskers hoveder dukke et billede op af mennesker på to ben, som går gennem bjergene med rygsække. Jeg ville næppe passe ind i sådan et billede. Men i virkeligheden deltog jeg: Ikke med en rygsæk, men i en rygsæk. På ryggen af min ven. ”Jeg gik” gennem Andesbjergene på to ben (ler). Vi klarede det!

Invacare: Det er dyrt at arrangere rejser, selvfølgelig især med en elektrisk kørestol. Hvad er vigtigt at vide, og hvilke digitale værktøjer bruger du?

Janis McDavid: Jeg har næsten lyst til at råbe “Objection, your honour!”, for rejser er helt ærligt kun dyre, hvis man ikke udnytter de digitale muligheder, man har i dag! Det har sandsynligvis aldrig været nemmere at arrangere rejser og søge oplysninger på forhånd end i dag. Når man rejser med elektrisk kørestol, er det fx godt at vide, at der i EU er klare retningslinjer for transport af kørestole i fly. Man kan gratis tage sin elektriske kørestol med og skal blot huske at registrere den. Hos nogle flyselskaber kan dette nu også lade sig gøre via nettet. På landjorden er det selvfølgelig de forskellige apps fra de offentlige trafikselskaber, jeg bruger. De letter ruteplanlægningen og gør det muligt for mig at styre min tid. Appen Citymapper, som findes i storbyer som Hamborg, Amsterdam og London, viser mig forskellige muligheder for transport. Da 95 % af busserne i London for eksempel fungerer for mig, kan jeg målrettet planlægge min rute via appen.
Der er for resten også en helt genial app i Berlin: Med ”Berlkönig” kan man booke en slags fællestaxa via app – og et par af dem er endda handicapvenlige. Jeg bliver hentet det ønskede sted og sat af på min destination. Og det koster omkring det halve af, hvad en almindelig taxa koster.

Invacare: Du er i slutningen af juni inviteret til en paneldiskussion om emnet “det sociale går digitalt“ på de Evangeliske Kirkedage i Tyskland. Det viser, hvor vigtigt og aktuelt emnet digitalisering er, ikke kun hvad angår mobilitet, men på hele det sociale område. Hvad er især vigtigt for dig i denne sammenhæng?

Der findes et passende engelsk citat, som oversat lyder cirka sådan her: “For mange mennesker er den digitale teknologi en gimmick. Men for mennesker med handicap åbner teknologien simpelthen muligheder.” Ordet “digitalisering” udløser stadig ubehag hos mange mennesker. Ofte er associationerne forbundet med frygt eller i hvert fald skepsis. Den digitaliserede verden opfattes som en dehumaniseret verden – og det vil jeg gerne modsætte mig: Den digitaliserede verden gør verden meget mere menneskelig! Netop fordi apps og digitale værktøjer i så høj grad øger mulighederne for at handle og leve livet! Det er selvfølgelig vigtigt at være vågen og bevidst omkring emner som databeskyttelse og datasikkerhed. Der er lige så mange risici i det digitale liv som i “det analoge”. Livet har mange sider. Så spørgsmålet er: Hvordan håndterer jeg, som samfund eller virksomhed, livets forskellige sider? En af grundene til, at jeg blev ambassadør for Invacare, er netop den proaktive og fremsynede tilgang til den tekniske udvikling. Her udleves mit yndlingsspørgsmål i praksis: Hvordan kan noget lade sig gøre? Kun på den måde, kan man være pioner. Kun sådan opstår en netværksforbundet kørestol, som gør det muligt at leve livet endnu mere. “Yes, you can!” er ikke et motto, det er en passion. Og det går lige i hjertet på mig.

Invacare: Hvad er dit personlige råd, når man rejser med elektrisk kørestol?

Janis McDavid: Jeg anbefaler, at man før rejsen ser nærmere på flyselskabernes retningslinjer og tager en snak med en tekniker. Det er vigtigt at vide, hvordan der kan slukkes for batterierne, så strømforsyningen er afbrudt under transporten, og man ikke risikerer, at den slår til automatisk. På min elektriske kørestol, Invacare TDX SP2, kan jeg nemt frakoble batteriet ligesom en slags nøgle. Virkelig praktisk! Uden sådan en funktion skal hele kørestolen ofte skilles ad, så batteriet kan afkobles fuldstændigt – jeg husker stadig min første flyrejse, hvor min bror måtte skrue halvdelen af kørestolen fra hinanden…

Invacare: Her til sidst endnu et nysgerrigt spørgsmål. Hvad tager du altid med dig på dine rejser?

Janis McDavid: Jeg tager ikke på rejse uden mine støjreducerende hovedtelefoner! De holder eventuelle forstyrrende lyde under flyveturen ude. Men det allervigtigste er en pude! Fuldstændigt app-frit og analogt anbefaler jeg, at man tager en pude med! Jeg har for det meste min egen pude med eller bruger sædepuden fra min manuelle kørestol til at gøre flysædet mere bekvemt på den lange tur. #komfort

Du kan få mere at vide om Janis‘ elektriske kørestol, Invacare TDX SP2, på Invacares hjemmeside.

Efter de mange gode rejseråd fra Janis mangler nu kun svar på spørgsmålet: Hvor skal rejsen gå hen?