Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Hold dig i form: 5 øvelser, du kan lave i din kørestol

Kørestolsbruger, kvinde på strand, Hold dig i form: 5 øvelser, du kan lave i din kørestol
Del dette indhold:

Det er trist, men sandt: Mange tror, at vi, der sidder i kørestol, hverken er i stand til eller interesserede i at dyrke motion, holde os i form eller fortsat passe på vores udseende.

– Intet kunne være mere forkert. Vi kan faktisk stadig alle disse ting – det er måske bare lidt vanskeligere, tager lidt længere tid eller kræver nogle snedige tilpasninger. I denne artikel lærer du, hvordan du kan holde dig i form i kørestolen med fem gode øvelser.

1. Bevæg skuldrene!

Vi bruger vores skuldre meget, og derfor er det vigtigt at holde dem stærke og smidige. Til denne øvelse skal du sidde i din kørestol, rette ryggen og lægge armene ned foran dig. Vend håndfladerne nedad, og krum fingrene, som om de holder om et imaginært cykelstyr. Er du klar? Stræk armene ud, så langt du kan, uden at overstrække albueleddene. Bøj så i albuerne, idet du trækker armene ind mod dig selv og bagud, indtil albuerne er bag ved ryggen. Klem skulderbladene sammen, og mærk strækket fortil og spændingen mellem skulderbladene. Lav øvelsen 10 gange.

2. Boldpres

Sid med rank ryg i kørestolen, og hold en træningsbold, håndbold eller basketbold med begge hænder op foran brystet. Pres med begge hænder mod bolden. Jo hårdere du trykker på bolden, jo mere træner du brystmusklerne. Stræk armene med bolden frem foran dig, indtil albuerne er næsten helt strakte, og bliv ved med at trykke på bolden og træne brystmusklerne. Træk bolden tilbage til brystet. Lav øvelsen 10 gange. Det er vigtigt at holde fokus og udføre øvelsen langsomt og sejt, så musklerne virkelig kommer på arbejde.

3. Zombietwist

Denne øvelse er perfekt til Halloween, da du ender med at ligne en zombie! Sæt dig med rank ryg og skulderbladene let tilbagetrukket i kørestolen, og hold armene ud foran dig (som en zombie), mens du holder albuerne i siden. Fokuser nu på coremusklerne i overkroppen, og drej dig langsomt til højre, så langt du kan, uden at det gør ondt. Hold stillingen, og drej så tilbage til midten. Gør det samme til venstre. Lav øvelsen 10 gange til hver side. Hvis du kan, så sug mavemusklerne ind, så du træner endnu flere muskler.

4. Jazztæer

Denne øvelse er perfekt til os, der ikke kan holde fødderne i ro, når vi sidder i kørestolen og lytter til god musik. Sæt dig med ret ryg på en stol eller i kørestolen med fødderne placeret fladt på gulvet eller fodstøtten. Stræk tæerne op mod loftet, og krum dem derefter ned mod gulvet. Du skal kunne mærke et stræk i fodryggen. Lav øvelsen 10 gange. Du kan lave øvelsen enten med begge fødder samtidig eller skiftevis med højre og venstre. Det er bare om at være på tæerne!

5. Høje knæløft

Sæt dig med rank ryg som i de øvrige øvelser, enten på en stol eller i din kørestol. Nu skal vi have gang i overkroppens kernemuskler også kaldet coremuskler. Placer fødderne fladt på gulvet eller fodstøtten. Løft det ene ben langsomt, så højt du kan, uden at det bliver ubehageligt, og bøj knæet op mod dig selv. Hold stillingen i 5 sekunder (hvis du kan), og sænk så benet langsomt ned igen. Lav øvelsen med det andet ben. Lav øvelsen 10 gange med hvert ben. Det føles næsten, som om du marcherer!

Det var det!

Gode, gedigne øvelser, som er nemme at lave, mens du sidder i din kørestol eller på en stol.

God fornøjelse med at opbygge en ny, sundere og mere veltrænet udgave af dig selv!

Hvis du har lyst til at finde flere blogartikler, som kan have din interesse, fx “Fordelene ved at lave udspænding, når du er kørestolsbruger?“, så slå et smut forbi vores blog, Passionate People, allerede nu!