Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Et elektrisk ryglæn til sengen giver øget selvstændighed og trivsel

Del dette indhold:

Mange forbinder et elektrisk ryglæn i seng med en hospitalsseng eller elevationsseng.  Men en elektrisk rygstøtte behøver ikke være en fast integreret del af en seng – den kan også købes som et separat tilbehør, der kan bruges på en almindelig seng.

Hvis du overvejer, om et elektrisk ryglæn kan være en fordel for dig, skal du tænke over, hvilke aktiviteter du foretager i sengen, hvornår den øgede rygvinkling kunne være nyttig for dig.

Sove

At få en god nattesøvn er en af de vigtigste forudsætninger for et godt helbred. Når du får søvn nok, bliver du bedre til at bearbejde informationer, koncentrere dig om opgaver og yde dit bedste. Søvn er også godt for hjertet, humøret og opretholdelsen af en sund krop.

Hvis du fx har KOL, kan det at ligge fladt ned udsætte dine luftveje for et betydeligt pres og derfor forhindre dig i at sove på grund af vejrtrækningsbesvær.  Hvis du kan hæve hovedenden på din seng, er det nemmere at finde en komfortabel stilling, uden at du behøver at sidde oprejst.

Spise/drikke

Vi får alle sammen ind imellem morgenmad på sengen eller nyder en varm drik før sengetid. Uanset om det hører til sjældenhederne eller er en regelmæssigt tilbagevendende begivenhed, er det vigtigt at vide, hvordan synkemusklerne fungerer mest effektivt.

Meget forskning viser, at den muskulatur, der styrer synkefunktionen, virker mest effektivt i en vinkel, der er større end 30 grader.  Hvis vinklen er mindre end 30 grader, skal musklerne yde en større indsats, og maden eller væsken risikerer at ryge ned langs strubehovedet og ned i luftvejene – med andre ord ”i den gale hals”.

Det medfører hoste, idet kroppen automatisk forsøger at fjerne fremmedlegemet fra luftvejene, men det kan også – især hos de mest sårbare personer – ske i stilhed og føre til lungebetændelse. Flere steder i vores sundhedssystem, er der indført en politik om, at patienterne skal sove med hovedenden hævet min. 30 grader, for at sikre, at der ikke kommer sekret i luftvejene om natten.  Målet er at reducere antallet af patienter, som får lungebetændelse, mens de er indlagt.

Læse/se fjernsyn

I stedet for at bruge puder som rygstøtte – hvilket stadig kræver en vis grad af muskelkontrol og siddebalance, fordi puderne er bløde – er det bedre at bruge en stabil konstruktion som fx et Bedco ryglæn. Der gør det muligt at opretholde en komfortabel vinkel med et minimum af anstrengelse, så du kan udføre dine aktiviteter selvstændigt.

Forflytning

Fysisk kræver en forflytning til eller fra sengen en betydelig grad af styrke og balance. Når du sidder på sengekanten og skal forflyttes til sengen, giver en hævet rygstøtte dig noget at læne dig op ad, så du kun skal koncentrere dig om at løfte benene.

Når du skal ud af sengen, kan du med en elektrisk indstillelig ryglænet komme op i siddende stilling uden at anstrenge dig, og rygstøtten fungerer herefter som støtte for dig, når du skal flytte benene ud til siden, og ud af sengen.

Et elektrisk ryglæn giver således støtte ved forflytninger, spisning, drikning og andre aktiviteter, der har indflydelse på din generelle sundhed og trivsel.  Og fordelen er den samme, uanset om du bruger hovedenden på en elevationsseng eller et separat tilbehør på en almindelig seng.