Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

3 ting, du kan gøre for at booste din selvtillid

Del dette indhold:

Nogle mennesker, der har været ude for en alvorlig ulykke og har fået et handicap eller en kronisk sygdom, kan risikere at få problemer med lavt selvværd samt dårlig selvtillid. Det kan være, de ser anderledes ud, føler sig anderledes og magter mindre, end de tidligere kunne. Sådanne forhold kan påvirke, hvordan du har det med dig selv.

Men hvis du har lavt selvværd, er der flere ting, du kan prøve at gøre for at får det bedre. Hold dig sund, sæt dig nye mål, og fokuser på de ting, du er god til – så vil du få det bedre.

Hold dig sund

Når du spiser sundt og dyrker motion, får du det ikke alene bedre i kroppen, men den fysiske sundhed påvirker også din sindstilstand. Du kan få det bedre med dig selv ved at spise sundt og holde dig i god form – det vil ikke bare gøre dig gladere, men også give dig bedre selvtillid at vide, at din krop fungerer, så godt som den kan.

Hvis du ikke rigtig ved, hvor du skal starte, eller du synes, at det er svært at holde dig til en kostplan, kan du spørge din læge til råds. Det kan være, du vil have glæde af at tale med en diætist eller anden professionel hjælp. En fysioterapeut kan hjælpe dig med at lave et træningsprogram, så du presser dig selv tilstrækkeligt, uden at du får skader.

Sæt dig nye mål

Du har højst sandsynligt været nødt til at justere dine mål, efter du har pådraget dig dit handicap. Måske har din karriere og dine hobbyer ændret sig. Det, at du har været nødt til at justere dine mål, har måske gjort dig deprimeret. Hvis du har det sådan, kan det at sætte dig nye mål være med til at booste dit selvværd. I stedet for at se dig selv med dine “gamle” øjne, skal du bane en ny vej og skabe en ny plan for dig selv.

Her er lidt at tænke over, når du sætter nye mål for dig selv:

  • Hvad kan du godt lide at lave?
  • Hvad er du fysisk i stand til, men har endnu ikke lært at gøre?
  • Hvad er dine karrieremål?
  • Hvad er dine sociale mål?
  • Hvad er dine ønsker for din fritid?

Start med at sætte dig et mål, og så del det ind i mindre delmål. Delmålene skal være så små, at du når det første næsten med det samme. Det motiverer dig til at nå det næste mål og fortsætte, indtil du når dit endelige mål.

Hvis du fx har sat dig for at skulle lære at køre bil, så kunne dit første delmål være at sætte dig ved computeren og finde oplysninger om, hvor du kan tage køretimer med fxhåndstyring. Skriv dine mål ned, og lav et visuelt skema eller en fototavle – det kan også være motiverende.

Fokuser på det, du er god til

I stedet for at koncentrere dig om, hvad du ikke kan, så skriv de ting ned, som du stadig er god til. Noget af det kan være helt uændret. Hvis du tidligere har været computerprogrammør, er du sandsynligvis stadig god til at programmere. Andre ting har måske ændret sig, men kan tilpasses.

Hvis du fx var sportsudøver før din skade, kan du overveje at finde en anden sport, du kan dyrke. Det kan godt være, du ikke kan det samme som før, men hvis du tidligere har været en dygtig sportsudøver, kan du stadig være det i dag og have glæde af at dyrke en sportsgren.

Når du fokuserer på det, du er god til, bliver du mindet om, hvilke færdigheder og talenter du har, som du kan gøre noget godt med. Når vi ved, at vi kan noget af værdi og er i stand til at gøre noget for os selv og andre, booster det samtidig vores selvtillid.

Måske ser du din situation som negativ, men på denne måde vil du opdage, at den faktisk bare er anderledes. Ved at holde dig sund og i god form, sætte dig nye mål og fokusere på det, du er god til, kan du booste dit selvværd markant.

Det lyder måske meget simpelt, men dette er alene gode råd. At vende dårlig selvtillid til god, kan tage tid og kræver en stærk indsats.

Vi anbefaler selvfølgelig at du altid taler med din læge, hvis du er i tvivl om hvad der er den bedste løsning for dig.

Teksten er oversat fra engelsk.
Annie Beth Donahue er professionel skribent med fokus på sundhed og handicap. Du kan læse mere om hende på www.anniebethdonahue.com