Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Vælg den rigtige tryksårsforebyggende madras

tryksårsforebyggende madras
Del dette indhold:

Hvis du skal have en ny madras og du ønsker en med en tryksårsforebyggende virkning, så kan det være svært at vide hvad du skal vælge. Der findes mange leverandører på det danske marked, og priserne kan variere meget. Når du skal finde den rigtige tryksårsforebyggende madras, kan det være nyttigt at vide, hvordan en terapeut, sygeplejerske eller anden sundhedsfaglig person ville træffe samme beslutning gennem en klinisk analyse.

Braden-skalaen

Braden-skalaen, som består af seks underskalaer, er et scoresystem til vurdering af de risici, der enten medfører tryk af en højere intensitet og længere varighed, eller som bidrager til en lavere tolerance over for tryk.

På hver af de enkelte underskalaer vurderes risikoen ud fra parametrene sensorisk perception, fugt, aktivitet, mobilitet, ernæring samt shear og friktion.  Hver parameter vurderes på en skala fra 1 til 4 ud fra en række beskrivelser. Jo lavere scoren er, jo større er risikoen for at udvikle tryksår.

Brug af Braden-risikovurderingen

Gennemgå Braden-skalaens beskrivelser, og vurder, hvilken risikokategori du sandsynligvis hører til.

Når du skal købe en tryksårsforebyggende madras, skal du se efter, om madrassen er til brugere med “lav risiko”, “middel risiko”, “høj risiko” eller “meget høj risiko” for at udvikle tryksår. Disse risikoniveauer henviser direkte til Braden-skalaen og fortæller således, om madrassen er egnet.

Forskellige typer tryksårsforebyggende madrasser

Nedenfor er madrasserne opdelt i forskellige kategorier jævnfør den opdeling Invacare anvender på deres hjemmeside. Denne opdeling er ikke udformet ud fra tryksårskategorier. Madrasser kan kategoriseres på mange måder. Spørg altid leverandøren efter risikoniveauet, hvis det ikke er angivet udtrykkeligt.

Standardmadras

Denne type madras er hovedsagelig til brugere, som har en lav risiko for at udvikle tryksår.  Du er måske lidt mindre bevægelig, og din hud bliver lidt lettere beskadiget, baseret på din alder eller tilstand. Madrassens formål er at give dig ekstra komfort og være tryksårsforebyggende.

Softform madras

Denne type tryksårsforebyggende madras er til brugere, som vurderes at have middel til høj risiko for at udvikle trykssår, samt brugere med eksisterende trykskader.  Madrassens overflade består af geometrisk opskårne skumceller, der giver en fremragende trykfordeling og maksimal komfort og nedsætter risikoen for shear og friktion.  Den opskårne overflade fremmer også luftcirkulationen, hvilket reducerer de risici, som er forbundet med varme og fugt.

Dynamisk madras

Denne tryksårsforebyggende madras er til brugere med høj risiko for at udvikle tryksår eller eksisterende tryksår. Madrassen er opbygget af luftfyldte celler med et vekslende tryk, som regelmæssigt og automatisk aflaster de forskellige dele af kroppen. Madrassen er forbundet til en motor/pumpe, der normalt hænges op på sengens gavl og styrer det vekslende lufttryk i cellerne. Denne type madras kan være programmerbar, så brugeren og/eller plejepersonalet kan indstille trykket i cellerne efter brugerens komfort og vægtfordeling.

Vicair madras

Denne type tryksårsforebyggende madras er designet til brugere med høj risiko for tryksår eller med eksisterende tryksår.  Den består af flere hundrede individuelle, trekantede Smartceller, der er designet til at være indbyrdes forskydelige, så de former sig optimalt efter kroppenes konturer. Det giver øget komfort, reducerer shear og friktion yderligere og optimerer trykfordelingen.

Topmadras 

Tryksårsforebyggende topmadrasser findes i mange forskellige udformninger, herunder nogle af de typer, som allerede er beskrevet ovenfor.  De giver samme grad af tryksårsforebyggelse, men lægges oven på en eksisterende undermadras i skum.  De kan bruges, hvor brugerens seng vurderes at være for lav, og der således er brug for ekstra højde.

Andre ting, du bør overveje

  1. Husk, at en topmadras øger sengens højde.  For nogle kan det være en fordel, men det er vigtigt at overveje brugerens overflytningsevne og sikre, at brugerens selvstændighed ikke begrænses. Overvej altid sengeheste.
  2. En vekseltryksmadras kan ikke bruges sammen med et separat el-sengeryglæn.  Det skyldes stropperne, som bruges til at fastgøre rygdelens regulator til madrassen og sengen, som vil påvirke luftcirkulationen.
  3. Inden du køber en tryksårsforebyggende madras, anbefales det, at du altid rådfører dig med kommunens terapeut eller anden sundhedsfaglig person for at sikre, at alle aspekter vedrørende forebyggende pleje og behandling, indikationer og kontraindikationer bliver taget i betragtning.
Teksten er oversat fra engelsk
Forfatter: A. Ferry, O.T Agency