Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Tre gode råd til fodpleje efter en rygmarvsskade

Del dette indhold:

Er du blevet kørestolsbruger efter en rygmarvsskade, er dine sko sikkert det sidste, du tænker på. Dine fødder har imidlertid brug for lige så stor opmærksomhed som andre dele af kroppen, efter skaden.

En del rygmarvsskadede bruger ortoser, som kræver specialsko. Andre har ikke brug for særligt støtteudstyr, hvilket betyder, at der ikke sidder en stiv forhindring mellem sko og fødder.

Det er anderledes at bruge sko efter en rygmarvsskade. Du vil sandsynligvis ikke bare kunne smutte i dine yndlingssko – i hvert fald ikke uden at gøre dig nogle overvejelser.

Her er tre ting, som er værd at vide, før du begynder at anvende sko igen:

1. Dine fødder vil sandsynligvis hæve op

Mennesker med en rygmarvsskade lider ofte af ødemer.

Ødemer er hævelser, som primært optræder i de nedre ekstremiteter som ben, ankler og fødder. Ødemer opstår, når lammede muskler ikke er i stand til at pumpe blodet i benene tilbage til hjertet, og det derfor ophobes. Blodvæsken kan derefter passere gennem venevæggen til det omgivende væv. Det bør du tage højde for og evt. købe sko, der er et eller to numre større end dem, du brugte før skaden. Større sko er med til at sørge for, at de hævede fødder ikke bliver klemt i skoene. Selvom du ikke har brug for de større sko om morgenen, når du står op, vil du kunne konstatere, at dine fødder bliver større, i løbet af dagen.

2. Dine fødder har brug for tid til at tilpasse sig

Når du første gang har et par sko på efter din skade, bør du ikke have dem på en hel dag. Det bedste er kun at have dem på en halv time første gang. Derefter tager du skoene af og undersøger dine fødder. Du skal især lægge mærke til steder, der ser irriterede, mørke eller røde ud. Undersøg omhyggeligt, også anklerne, hælene og tæerne. Husk at områder med knoglefremspring er særligt udsatte.

Du bør fortsætte tilpasningsprocessen ved at have skoene på en time længere, for hver gang du har dem på, indtil du til sidst har dem på i 12 timer. Hvis du undervejs opdager irriterede steder, bør du holde op med at bruge sko, indtil det er fuldstændig helet igen. Når du forsøger igen, kan det anbefales at bruge større sko eller sko med en anden pasform. Når du har gennemført tilpasningsprocessen, ved du præcist, hvilken type sko der passer til dig, og hvilken du bør undgå.

3. Køb elastiske sko, som kan give sig

Når du vælger sko, kan modeaspektet være nødt til at komme i anden række. Du finder sikkert et par sko, du godt kan lide. Udseendet er dog mindre vigtigt end skoenes størrelse, åndbarhed og elasticitet. Det kan derfor tage længere tid at vælge “elegante” sko.

Sko af blødt skind eller stof er bedst, da de udøver et mindre voldsomt tryk på huden. Elastiske og fleksible sko er desuden mere behagelige, hvis foden har krumninger på grund af muskelsammentrækninger. Bløde, åndbare stoffer hjælper derudover med at forebygge sveddannelse – i modsætning til hårdt læder eller vinylmaterialer. Fugt på grund af stærk sveddannelse er en risikofaktor i forhold til trykpunkter. Rene, tørre fødder er mindre tilbøjelige til at få ømme steder.

Sunde fødder

Følelsesløshed og begrænset bevægelse i ben og fødder kan gøre det vanskeligere for dig at vurdere, hvornår en sko er ubekvem. Det kan endda ske, at du ikke engang selv lægger mærke til skader. De tre gode råd ovenfor kan hjælpe dig med at undgå problemer og holde dine fødder sunde, når du begynder at bruge sko igen. Og hvis du har brug for det, kan du finde tøj til kørestolsbrugere – herunder selvfølgelig også sko – på internettet.

Forfatter:  Annie Beth Donahue. Mere info om Annie Beth Donahue på www.anniebethdonahue.com