Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Træning i kørestol: Brug det lokale fitnesscenter

Træn i det lokale fitnesscenter
Del dette indhold:

Udstyret i dit lokale fitnesscenter er ikke indrettet til kørestolsbrugere ligesom det udstyr, du finder i dit genoptræningscenter eller hos fysioterapeuten.

Men med råd og vejledning fra din terapeut og instruktioner fra fitnesscentrets trænere kan du komme til at bruge det meste af udstyret. De forskellige øvelser kan tilpasses, så de passer til dine personlige behov. Mange af maskinerne kan bruges, mens du sidder ned, og langt de fleste kan justeres på en eller flere måder.

Anbefalede standardøvelser

Alle mellem 19 og 64 år, som har et godt generelt helbred, anbefales at foretage mindst 150 minutters aerobe aktiviteter om ugen. Det er lige meget, om du er kørestolsbruger, så længe der ikke er andre helbredsmæssige forhold, der forhindrer dig i at foretage aktiviteterne.

Hvis du er fysisk i stand til at træne hver dag, er 30 minutters motion om dagen et godt mål at sætte dig. Det anbefales også at dyrke styrketræning to eller flere gange om ugen. Du skal bruge vægte, der er tunge nok til, at du bliver træt efter ét sæt á 12-15 gentagelser.

Øvelser for kørestolsbrugere

Har du en manuel kørestol, bruger du dine bryst- og skuldermuskler til at køre stolen fremad med. Det kan skabe muskelubalance og muskelstivhed, så du lettere får skader. For at forebygge denne ubalance er det vigtigt, at du styrker dine rygmuskler. Her er det godt at lave øvelser, der efterligner trækkende bevægelser, fx. pull-ups.

Det er også vigtigt at styrke de mindre muskler omkring skuldrene og brystet. De kan blive svækket, fordi de ikke bliver brugt. Her er det godt at lave øvelser med træningselastikker, som kan placeres og bruges på mange forskellige måder.

Valg af fitnesscenter

Det er en god ide at mødes en medarbejder fra fitnesscentret, før du vælger at købe et medlemskab. Besøg evt. flere forskellige fitnesscentre i lokalområdet, før du bestemmer, hvilket der passer bedst til dig. Tal med personalet om dine behov og udfordringer – så får du en fornemmelse af, hvor villige de er til at arbejde med dig.

Husk også at undersøge bygningens adgangsforhold. Selv om udstyret kan tilpasses, nytter det ikke ret meget, hvis du ikke kan komme ind ad døren eller bevæge dig frit rundt. Kør en tur igennem styrketræningsrummet og se, om der er plads nok imellem maskinerne til, at du kan komme rundt.

Træn med andre

Hvis det er nyt for dig at træne i et fitnesscenter, kan du eventuelt tage en ven eller hjælper med. Det er ret nyttigt at have en anden med, som bedre kan komme til udstyret og justere det for dig. Nogle af maskinerne vil du kunne køre direkte hen til, mens andre vil kræve en forflytning.

Du kan også vælge at se sådan på det, at du følges med en træningsbuddy, i stedet for at du medbringer en hjælper. Han eller hun kan stadig hjælpe dig, når du har brug for det, men din buddys primære formål vil være at motivere dig og holde dig med selskab, mens du træner.

Du kommer ud af huset

En sidegevinst ved at bruge dit lokale fitnesscenter er, at det får dig ud af huset. Fysisk træning er vigtigt, men det er lige så vigtigt at pleje dit psykiske helbred. Du kan naturligvis også lave øvelser derhjemme, og du kan endda købe håndvægte og træningselastikker, som kan bruges hjemme i stuen, men du går glip af det sociale samvær, du får i fitnesscenteret.

Her finder du nemlig ikke kun udstyr, som ikke kan bruges i hjemmet – men også et socialt aspekt, som du ikke får derhjemme. Hvad enten du snakker med din træningsbuddy eller får træningstips af trænerne, er det et positivt socialt samspil, som styrker din generelle sundhed.

 

Teksten er oversat fra engelsk.
Forfatter:  Annie Beth Donahue er professionel skribent med fokus på sundhed og handicap. Du kan læse mere om hende på www.anniebethdonahue.com