Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Toilethjælpemidler sikrer uafhængighed ved toiletbesøg

Toilet med toiletforhøjer og armlæn fra Invacare Aquatec
Del dette indhold:

Som handicappet er det ikke altid lige nemt at komme på toilettet ved egen hjælp. Det kan nemt komme til at føles akavet at skulle spørge om hjælp til dette. Heldigvis findes der toilethjælpemidler, der giver øget mulighed for at være selvhjulpen, og dermed gør det, at komme på toilettet til en mere komfortabel og værdig oplevelse.

Bad- og toilethjælpemidler til handicappede

Personer med handicap kan godt opleve det som lidt svært at have behov for hjælp i forbindelse med toiletbesøg. Men faktisk er der ingen forskel på toilet- og hygiejnehjælpemidler og andre hjælpemidler – de er alle designet til at hjælpe brugeren med at leve et mere selvstændigt og uafhængigt liv.

Alt efter type af handicap og funktionsnedsættelse, vil der være behov for forskellige former for toilethjælpemidler. Nogle personer har brug for hjælp til hygiejne og tørring, mens andre har brug for fysisk støtte til at sidde på toilettet og/eller forflytte sig, når de er færdige.
Heldigvis findes der en lang række bad- og hygiejnehjælpemidler, der er designet til at gøre det enklere at komme på toilettet. Her er nogle forskellige former for toilethjælpemidler, vi anbefaler, og som du kan overveje at søge kommunen om eller anskaffe dig:

Toiletarmlæn

Toiletarmlæn er oftest placeret på begge side af toilettet og er designet til, at brugeren kan støtte sig til dem, når han eller hun skal forflytte sig til og fra toilettet samt til at skabe øget sikkerhed og stabilitet under toiletbesøget.
Toiletarmlæn er fremstillet af materialer som fx hård plast, aluminium eller stål. Nogle er fastmonteret på væggen bagved toilettet, mens andre er fritstående eller sidder som en del af selve toiletbrættet.

Toiletforhøjer

Hvis en person har svært ved at rejse sig fra toilettet grundet den lave siddehøjde, kan en toiletforhøjer være en rigtig god hjælp. En toiletforhøjer kan også polstres og er på den måde mere komfortabelt end et almindeligt toiletsæde. En toiletforhøjer passer oven på et almindeligt toilet og gør det nemmere for den handicappede at rejse sig, når han eller hun er færdig.
Endvidere kan flere modeller skråtstilles, således bliver forflytningen efter toiletbesøg endnu nemmere for personer med mobilitetsbesvær.

Bækkenstol

En bækkenstol er designet til ”at ligne” en almindelig stol. For personer, der har svært ved at komme til og fra badeværelset, er en bækkenstol en god løsning. Bækkenstolen har et aftageligt bækken under selve toiletsædet. Det er et godt alternativ for handicappede med mobilitetsbesvær, og der findes mange forskellige designs og farver, hvis du gerne vil have, at din bækkenstol skal passe til din boligindretning.
Nogle bækkenstole har hjul, så det er lettere at flytte på dem, mens andre ikke har, hvilket er ideelt, hvis stabilitet er et problem.

Skylletoilet

Et skylletoilet kan være en rigtig god løsning for personer, der ikke selv har mulighed for at tørre sig efter toiletbesøg. Ved at få monteret et skylletoilet, kan brugeren opnå optimal renhed uden at skulle have hjælp. Et skylletoilettet monteres på det eksisterende toilet, og der skal samtidig tilkobles el og vand. Efter toiletbesøg starter brugeren, på en håndbetjening, et kort vaskeprogram med efterfølgende tørring. Vanddyse og blæser er indbygget i toiletsædet, hvilket gør dette til en meget diskret løsning. Bemærk, at nogle producenter også kalder denne type produkter for bidetløsninger.

Toiletpapirtang

For nogle personer kan deres handicap gøre det svært at nå eller lave den korrekte bevægelse, således, at de kan tørre sig selv efter toiletbesøg. I sådanne tilfælde, kan en toiletpapirtang være en hjælp. Der findes forskellige typer toiletpapirtænger, der holder om toiletpapiret og gør brugeren i stand til at tørre sig selv med mindre besvær. Nogle typer toiletpapirtænger har endvidere en funktion, der gør, at man kan smide toiletpapiret direkte ned i kummen med tangen uden at skulle røre ved papiret.

Genvind uafhængigheden

Mange personer med handicaps føler, at det er akavet at have brug for hjælp til at gå på toilettet, men det er ikke anderledes end at have behov for hjælp andre steder i hjemmet.
Når du oplever, hvordan disse hjælpemidler hjælper til, at du kan forblive selvstændig, vil det øge det din selvværd og du vil hurtigt nyde din genvundne uafhængighed på toilettet.
Vær ikke bange for at søge din kommune om eller anskaffe toilet- eller hygiejnehjælpemidler som de ovenstående – de er ganske enkelt bare hjælpemidler, ligesom en kørestol og en stok er det.