Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Tips til havearbejdet, når du har en funktionsnedsættelse

Del dette indhold:

Nu hvor sommeren (endelig!) er over os, er vi mange, der gerne vil ud i solen og lave noget aktivt udenfor.  Har du et udendørsområde fx en mindre have og har du grønne fingre, holder du måske af at arbejde i haven i de varme måneder. Men når du har et fysisk handicap, kan havearbejdet ofte blive en besværlig pligt i stedet for en fornøjelse.

Til dig, der gerne vil holde dit udendørsområde pænt, men er usikker på, hvordan du skal bære dig ad, har vi oplistet et par forslag og ideer, som måske kan hjælpe dig i gang. Vi håber, at vores tips kan give dig nye færdigheder i haven, og vil få dine planter til at blomstre!

Lad være med at kaste dig over det hele på én gang

Større opgaver som havearbejde kan ofte virke overvældende, ikke mindst hvis du har nedsat mobilitet. Og visse opgaver tager længere tid end sædvanligt.  Undgå for store ambitioner om at plante blomster, slå græs og feje blade væk på én gang. Giv i stedet dig selv mindre opgaver ad gangen, ex en opgave om ugen – og før du får set dig om, er alle opgaverne løst. Det gør den enkelte opgave mere overkommelig og hyggelig, fordi du kan tage dig god tid.

Invester i handicapvenlige haveredskaber

Hvis du elsker at arbejde i haven, men har svært ved at stå og bukke dig i længere tid, kan det være en god ide at investere i en knæskammel eller en taburet. Det gør det nemmere og mere komfortabelt for dig at lave det, du holder allermest af.  En knæskammel har ofte poser eller rum til haveredskaber på siderne, og der findes etbenede taburetter med ergonomisk pasform, der vipper med, når du læner dig frem eller tilbage under luge- eller plantearbejdet.  Hvis du oplever smerter i leddene, skal du også sørge for at bruge komfortable handsker og måske knæbeskyttere, når du arbejder i haven.

Er du kørestolsbruger, og har du mulighed for at være aktiv på jorden uden for din kørestol, anbefaler vi, at du køber den smarte Viciar AllRounder O2 pude, der vil sikre dig øget komfort og aflastning. AllRounder O2 er ergonomisk formet, og fastgøres om livet med et polstret bælte og om lårene med to elastiske benstropper. Da AllRounder O2 således er fastspændt på kroppen behøver du ikke at tænke på, om puden sidder korrekt eller er placeret der, hvor du sidder næste gang – perfekt til en dag i haven!

Gør din have mere tilgængelig for dig

Hvis det er muligt for dig, er det en god ide at ændre dit udendørsområde, så det passer til dine behov og færdigheder.  Sidder du i kørestol, kan du fx plante dine yndlingsblomster i hængeampler i stedet for krukker på jorden. Så kan du passe dem og glæde dig over dem i øjenhøjde.  Hvis du ikke er så høj, foretrækker du måske fritstående krukker, der kan stå på jorden, eller fine højbede (evt. på hjul). En tilgængelig have, der er tilgængelig og tilpasset dine evner, gør en virkelig stor forskel i forhold til at få størst mulig glæde ud af haven. Det gør havearbejdet til en hyggelig beskæftigelse i stedet for en besværlig og stressende opgave.

Få hjælp af dine venner – Arranger en dag med havearbejde og grillfest

Indimellem kan enhver haveejer have brug for lidt hjælp, hvad enten man er kørestolsbruger eller ej. Vær ikke bange for at bede om lidt hjælp til dit udendørsområde ved at arrangere en sjov og hyggelig arbejdsdag. Bed dine venner om at tage deres haveredskaber med, så de kan hjælpe dig med at få din have til at blomstre og trives. Som tak for hjælpen kan du jo sætte noget god musik på, servere en kold øl og tænde op i grillen, så I får en hyggelig dag og aften ud af det.

Vi håber, at denne artikel har givet dig nogle gode forslag og ideer til, hvordan det kan lykkes for dig med en funktionsnedsættelse at arbejde i haven – hvad enten det handler om at tage dig god tid til havearbejdet, købe de rette handicapvenlige haveredskaber eller ændre indretningen af og tilbehøret i din have – så det bliver en overkommelig og fornøjelig opgave for dig.

God fornøjelse!