Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Tilpasning af arbejdspladsen til handicappede og håndtering af forskelsbehandling

forskelsbehandling. Tilpasning af arbejdspladsen til handicappede og håndtering af forskelsbehandling
Del dette indhold:

Forskelsbehandling har været et meget varmt emne i de seneste par år, med ligeløn til mænd og kvinder som det centrale fokuspunkt, men også med andre emner som race, religiøse forhold og arbejdsgivernes holdning til seksualitet og alder. Men hvad er der gjort for at forbedre ligebehandlingen for medarbejdere med handicap?

Og hvilke eksempler på forskelsbehandling kan vi se nærmere på for bedre at forstå, hvad der skal gøres på beskæftigelsesområdet – så vi sikrer, at der tages hensyn til handicap, og at alle medarbejdere bliver behandlet lige, uanset eventuelle fysiske funktionsnedsættelser?

I dette blogindlæg vil vi forsøge at se på nogle af de uklarheder, der kan opstå i forhold til beskæftigelse og handicap.

Rimelige tilpasninger

Udtrykket “rimelige tilpasninger” har været et modeord i det seneste årti, og mange synes ikke at være helt klar over, hvad det rent faktisk betyder. Det er en almindelig misforståelse, at arbejdsgivere og virksomheder er forpligtet ved lov til at gøre deres virksomhed fuldt tilgængelig for personer med handicap. Sandheden er dog, at der skal foretages rimelige tilpasninger, hvor det er relevant og muligt. Hvis din virksomhed fx har til huse i en gammel bygning (som måske endda er fredet), er der stor sandsynlighed for, at der ikke kan foretages større tilpasninger som ex installation af en elevator.

Nogle tilpasninger vil dog sagtens kunne lade sig gøre, fx at anskaffe hæve-sænke-borde, der kan indstilles i den helt rigtige højde, så en kørestol kan placeres i en komfortabel position ved bordet. Der findes også et væld af forskellige hjælpemidler til brug for handicappede på arbejdspladsen – ex talegenkendelsesprogrammer til computeren eller særlige tastaturer til personer med håndproblemer. Mulighederne er mange, så der vil næsten altid kunne foretages en eller anden grad af tilpasning.

Medarbejderrådgivning

Det kan være nødvendigt at give medarbejderne rådgivning i, hvordan man bør omgås en person med handicap. Det kan måske lyde en smule tosset – men der er faktisk mange, som tager misforståede hensyn, når de møder en person i kørestol, som fx at bukke sig ned eller sætte sig på hug for at komme i øjenhøjde med personen. Det kan ofte virke temmelig nedladende, og en god rådgivning kunne være med til at forebygge situationer som disse.

Der findes mange andre eksempler på problemer, som kunne elimineres på arbejdspladsen – og utallige artikler på nettet, som omhandler emnet. Det ville måske være tilstrækkeligt, hvis medarbejderne søgte information i disse artikler og således hver især blev klogere på, hvad de kunne gøre anderledes.

Fortrinsadgang – krav på ansættelsessamtale

Offentlige arbejdsgivere er forpligtet til at give fortrinsadgang til personer med handicap, som søger opslåede stillinger i det offentlige. Formålet med ordningen er, at styrke mulighederne for beskæftigelse for personer med handicap, da personer med handicap kan have vanskeligt ved at opnå ansættelse på det private arbejdsmarked. Desværre fejlfortolkes denne lov ofte af personerne selv som en “fribillet” til jobsamtalen. Det forholder sig dog sådan, at personer med funktionsnedsættelse stadig skal opfylde alle de øvrige krav for stillingen for at blive kaldt til en samtale.

Du kan læse mere om ” Fortrinsadgang for personer med handicap” her.

Hvis du synes godt om dette blogindlæg og finder det lærerigt, kan du finde mange flere indlæg om forskellige emner på Invacares blog Passionate People! Blogindlæg som fx “Gode jobsøgningsråd for kørestolsbrugere” – er måske noget for dig!