Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Sådan kan en rygmarvsskade påvirke din vejrtrækning

Kan en rygmarvsskade give vejrtrækningsbesvær? Hvis du ikke kan trække vejret helt ind og puste helt ud og ikke er i stand til at hoste, er der øget risiko for, at du udvikler en infektion i lungerne

En rygmarvsskade kan medføre mistet eller nedsat kontrol over forskellige dele af kroppen. Da vores vejrtrækningsfunktion styres af muskelaktivitet, kan du således også opleve vejrtrækningsbesvær. Hvis du ikke kan trække vejret helt ind og puste helt ud og ikke er i stand til at hoste, er der risiko for, at du kan udvikle infektioner i lungerne og lungebetændelse.

Respiratorbrugere bør have aktiv lungefysioterapi

Hvis du har en rygmarvsskade, kan du have mistet al kontrol over de muskler, der styrer åndedrættet. I så fald har du med stor sandsynlighed brug for en respirator for at trække vejret. Din plejer bør give dig aktiv lungefysioterapi for at opretholde lungernes sundhed, være opmærksom på eventuelle tegn på infektioner og straks iværksætte den nødvendige behandling.

Øvelser kan øge lungernes sundhed og funktion

Hvis du har en vis grad af muskelkontrol, kan regelmæssige vejrtrækningsøvelser være en god hjælp til at styrke musklerne og lette vejrtrækningen. En god måde at starte på er, at ånde kraftigt ud.

Med daglige øvelser vil du opleve, at du bedre kan kontrollere og dermed forbedre din åndedrætscyklus. Det øger mængden af ilt, der optages af lungerne, og vil fremme din generelle sundhedstilstand.

Hoste reducerer lungekongestion og fremmer vejrtrækningen

Efter en rygmarvsskade kan du opleve, at du ikke længere kan hoste, lige som du kunne førhen. Evnen til at hoste er vigtig i forhold til at kunne løsne slim og lette lungekongestion. Efterhånden som dine vejrtrækningsmuskler styrkes ved øvelser og træning, kan du måske lære at hoste på en anden måde eller prøve at hoste i en anden stilling. Der kan måske være brug for, at du får hjælp til at fjerne slim ved hjælp af mekaniske hjælpemidler, hvis du selv er ude af stand til at hoste.

Bliv vaccineret, og vær opmærksom på symptomer på lungebetændelse

Bed din læge om at vaccinere dig mod lungebetændelse. Lær faresignalerne ved lungebetændelse at kende, og søg straks læge, hvis du tror, du oplever nogle af symptomerne.

Drik masser af vand og spis sundt – det letter vejrtrækningen

Når du drikker rigeligt med vand, bliver slimen fortyndet og har nemmere ved at løsne sig. En sund kost giver dig den næring, du har brug for til at bekæmpe infektioner. Det hjælper dig også med at bevare en sund vægt, så dine lunger ikke kommer på overarbejde.

Et regelmæssigt indtag af væske kan også hjælpe dig gennem en sygdomsperiode. Hvis du er så uheldig at blive ramt af en virus eller infektion, kan det i høj grad fremskynde helbredelsesprocessen at drikke vand nok.

Sig nej til røg, og giv dine lunger en hjælpende hånd

Hvis du ryger, anbefaler vi rygestop for at reducere risikoen for lungeinfektioner og -lidelser.

Jeg håber, at du fandt denne information nyttig – bare husk, at alle er forskellige, og det er måske ikke alt, hvad du læser, der passer på dig. Det handler om at kende og forstå din krop og finde ud af, hvad der fungerer bedst i lige præcis din situation – og pas godt på dig selv!

Hvis du har lyst til at læse flere blogartikler, som kan have din interesse, fx “Hold dig i form: 5 øvelser, du kan lave i din kørestol“, så slå et smut forbi vores blog, Passionate People allerede nu!

Ny kørestol? – Klik her…