Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Den rette siddepude er en forudsætning for en komfortabel kørestol

Fysioterapeut viser siddepude til kørestolsbruger
Del dette indhold:

Du er glad for din kørestol, og det er der mange grunde til, ikke mindst fordi den giver dig frihed og større uafhængighed. Men hvad sker der, hvis du oplever, at du ikke har den rigtige siddepude?

Vejen til den rette siddepude

Det var det dilemma, jeg stod i engang. Jeg var glad for min kørestol, og for de muligheder, den gav mig. Jeg kunne gøre mange ting og deltage i mange ting. Men jeg havde svært ved at sidde i den i mere end et par timer ad gangen, og så gik selve idéen med kørestolen jo ligesom fløjten. Jeg gik stadig i skole, og det var vigtigt for mig at være en del af gruppen for at føle mig som en helt almindelig elev i en helt almindelig skole. Men så snart vi fik frikvarter, eller det var frokosttid, kørte jeg ned til sundhedsplejersken og bad om at blive løftet op i en seng, så jeg kunne hvile mig og lindre trykket fra at have siddet ned. Det betød, at jeg blev isoleret og ikke kunne være sammen med de andre elever, hvilket i sidste ende gjorde det endnu sværere at blive integreret i klassen.

Da spørgsmålet om komfort begyndte at få betydning for min sundhedstilstand, og der var fare for, at jeg udviklede tryksår, besluttede jeg, at det var på tide at gøre noget ved sagen. Jeg tror, jeg var bange for at få det samme problem, som en af mine venner havde kæmpet med – hun var også kørestolsbruger. Hendes tryksår var blevet så slemt, at hun skulle opereres flere gange i hoften og på låret og var indlagt i ugevis.

Jeg kontaktede kommunens hjælpemiddelafdeling for at finde en bedre løsning på mit problem. De fandt ud af, at problemet var den siddepude, jeg havde. Det var en standard kørestolspude, som jeg aldrig havde fået udskiftet, selvom min krop tydeligvis havde ændret sig. Det, der tidligere havde været komfortabelt, var det ikke længere.

Jeg prøvede mange forskellige siddepuder, og det tog mig faktisk næsten et helt år at finde én, der føltes rigtig. Det er ikke nogen let proces, fordi man aldrig rigtig kan vide med det samme, om puden passer én eller ej – med mindre den er lavet af sten! Grunden til, at det tog et helt år var, at min sygdom udvikler sig. Den har en meget stor indvirkning på min holdning og positionering. Når jeg så tror, at jeg endelig har fundet en siddepude, der passer mig, finder jeg efter en uge eller to ud af, at smerten og ubehaget stadig opstår, når jeg har siddet på den mere end et par timer.

Jeg må indrømme, at den lange proces med at finde den rigtige siddepude gjorde, at jeg blev ret skeptisk og blev helt i tvivl om, om vi nogensinde kunne finde én, der passede. Og samtidig var jeg bange for, at jeg skulle nøjes med en pude, der umiddelbart virkede rigtig, men senere viste sig ikke at være det. Da vi endelig fandt en siddepude, som jeg kunne lide, og som ikke gjorde ondt eller var ukomfortabel, var jeg alligevel nervøs – jeg kunne ikke helt tro på, at jeg endelig havde fundet den rigtige, og jeg var bange for, at der skulle ske noget med denne fantastiske siddepude, eller at min krop ville ændre sig igen.

Det tog sin tid at finde den rigtige siddepude, og det var faktisk ikke før, jeg startede på universitetet, at jeg endelig kunne sige, at jeg sidder komfortabelt nok til at sidde i min kørestol det meste af dagen. Men det var det hele værd. Siddepuden har en stor del af æren for, at jeg klarer mig så godt på universitet. Den er trykaflastende og gør, jeg kan holde ud at sidde i flere timer og studere, deltage i forelæsninger og bare være studerende sammen med de andre på universitetet – og resultatet var, at jeg lå blandt de 10% bedste, da jeg fik min BA. Jeg tror helt ærligt ikke, at jeg havde været det samme sted i dag, hvis jeg ikke havde haft den rigtige siddepude.

 

Læs mere om forskellige trykaflastende siddepuder her