Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Mig og min manuelle kørestol – hvordan udvikler jeg min køreteknik?

ung mand, wheelie, køreteknik, r33

Køreteknik er vigtigt, men det første skridt på vejen mod at udnytte din manuelle kørestols ydeevne og funktionalitet fuldt ud er at sørge for en ordentlig vedligeholdelse. Se blogindlægget Vedligehold din manuelle kørestol og opnå optimal ydeevne!

Det kan være anstrengende og hårdt at lære at køre i en manuel kørestol. Når du lærer at køre din kørestol rigtigt, bliver du ikke kun mere mobil – det er på længere sigt også sundere for din krop og mindre nedslidende.  Hvor gode kørestolsfærdigheder, du kan opnå, afhænger af dit funktionsniveau. Derfor kan forskellige personer opnå forskellige færdighedsniveauer.  Denne blog er baseret på forskningsresultater og oplysninger fra en række forskellige kilder.

Vejen til  korrekt køreteknik

Kør effektivt fremad med lange, rolige træk

En af de allervigtigste færdigheder er at lære at ”drive” hjulene og kørestolen effektivt fremad, så du udnytter energien fuldt ud og skåner leddene mest muligt.  Det gør du ved at anbringe hænderne på drivringene i en position, der svarer til klokken 10, og sigte efter at give slip ”klokken 2”. Målet er at anvende færreste mulige træk.  Slip drivringene, og slap af, idet du lader armene og hænderne hænge ned under drivringenes niveau. Lad kørestolen rulle efter hvert træk, og find ud af, hvor langt du kommer frem uden at skulle tage endnu et træk.  Denne form for fremdrift kræver en god kropsstabilitet og bør trænes sammen med en professionel terapeut.  Hvis kørestolen trækker til den ene side, og det ikke skyldes, at du trækker med forskellig styrke, bør du kontrollere stolen for at sikre, at der ikke er problemer med ex chassis, dæk, driv- og/eller forhjul.

Drej i din kørestol

Du drejer kørestolen og manøvrerer rundt på begrænset plads ved at drive det ene hjul fremad og samtidig trække det andet hjul tilbage.

Kørsel på bakker

Hvis din overkrop og din generelle balance tillader det, så læn dig fremad, når du trækker i drivringene for at opnå ekstra kraft, når du kører op ad bakke. Det modsatte gælder, når du kører ned ad bakke – her skal du læne dig tilbage, bruge færre træk og tage fat i hjulene hurtigere for at opretholde kontrollen over kørestolens hastighed. Sørg så vidt muligt for at holde 80% af din vægt over drivhjulene, idet det mindsker risikoen for, at kørestolen tipper.  En anden teknik, som kan bruges til at køre både op og ned ad bakke, er at køre i zigzag.  Så behøver du ikke lægge så mange kræfter i, når du kører op, og det mindsker farten, når du kører ned.

Den amerikanske hjemmeside http://pvamag.com/pn/article/7628/wheel_skills er en god side, hvor du kan finde yderligere inspiration. Her kan du finde mere information om køreteknik for kørestolsbrugere. Du kan bl.a. se videoer om, hvordan du lærer at lave en ”wheelie” på stedet eller en ”wheelie” under kørsel, køre fra græs til fortov, vende på lidt plads, køre ned ad en rampe samt køre over ujævnt terræn og huller.  Vær opmærksom på, at du aldrig bør afprøve eller træne disse færdigheder alene.

Der findes en del videoer og træningsmateriale, som er beregnet til brug og træning sammen med professionelt personale. Find dem her:

Det anbefales, at du aftaler et møde med din terapeut, hvor I sammen kan vurdere dine færdigheder og evner og afgøre, hvilke øvelser, der er sikre for dig at udføre.’

 

Denne tekst er oversat fra engelsk. Forfatter:  Lois Brown, fysioterapeut, specialist i hjælpemidler, siddestillinger og mobilitet