Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Livet i kørestol: Kan du være alene hjemme en dag?

Alene hjemme i kørestole - øv dig i hverdagens opgaver

En dag alene hjemme var måske noget, du så frem til, før du blev kørestolsbruger. I dag kan tanken om at være alene hjemme måske virke både udfordrende og skræmmende. Det må forventes de første par gange, indtil du vænner dig til det.

Her er et par gode råd, som kan gøre det lettere for:

Øv dig i at være alene hjemme

Hvis både du og din læge mener, at du kan være alene, er det en god ide at øve sig. Lad som om, du er alene, selvom du har en hjælper eller et familiemedlem i huset. Gør alt det, som du har brug for at gøre, når du er alene.

 Nogle af de ting, som det er en god ide at øve sig i, er:

  • At tilberede et måltid
  • At gå på toilettet
  • At tabe noget og samle det op
  • At åbne døren for en besøgende
  • At foretage telefonopkald
  • At fodre eventuelle kæledyr
  • At tage tøj på
  • At tage et brusebad

Det er ikke sikkert, du har behov for at gøre alle disse ting hver dag, men hvis det er muligt for dig at udføre dem, og er det en god ide at øve sig.

Planlæg forud

Det er ikke rart at være alene hjemme og så finde ud af, at du ikke har noget mad, som du kan tilberede. Planlæg forud ved at lave en liste over, hvad du har. Overvej nogle mellemmåltider, som er nemme at lave. Læg tilberedte måltider i beholdere, som blot skal varmes i mikroovnen. Hvis du har problemer med at nå service eller glas, så anbring det på bordet.

Sørg også for, at du har det medicinske udstyr, du har behov for. Hvis du har behov for at udføre selvkateterisering eller sårpleje, mens du er alene, skal du først sikre dig, at du har det nødvendige inden for rækkevidde. Kontroller, at du har tilstrækkelige forsyninger.

Skab plads

Nogle rum i huset kan være lettere at komme rundt i for dig. I så fald kan du flytte de ting, du har brug for i løbet af dagen til dette område. Hvis for eksempel køkkenet ikke er til at bevæge sig rundt i, men stuen er, kan du flytte din mad ind i stuen. Det kan endda være en god ide at investere i et lille køleskab eller en mikroovn, som du kan placere i en passende højde, så det netop passer til dig. Et andet rum, du skal overveje, er badeværelset. Hvis det er vanskeligt for dig at komme rundt i badeværelset, kan du flytte kateterudstyret til soveværelset.

De nødvendige tilpasninger

Foretag alle de tilpasninger af hjemmet, som du synes er nødvendige, før du skal være alene. Hvis det for eksempel er vanskeligt for dig at nå lyskontakterne, kan du prøve at bruge en strømskinne til tilslutning af lamperne. På den måde kan du placere strømskinnen i en højde, som er nem at komme til, og bruge disse kontakter til at tænde og slukke for lamperne.

I badeværelset er det en god ide at installere støttehåndtag. Hvis du plejer at bruge en hjælper til at komme ud af kørestolen, bør du begynde at øve dig i at bruge andre metoder. Ud over håndtag kan du benytte et glidebræt som hjælp til at komme ud af kørestolen. Der findes også reb og håndtag, som kan fastgøres til din seng til at hjælpe dig med at sætte dig op og komme til og fra madrassen.

Skuffer og skabe kan tilpasses med særlige håndtag, og apparater, som er for højt placerede til at nå, kan flyttes længere ned.

Pak en “førstehjælps”-taske

Ingen regner med, at der sker uheld, men det er alligevel altid godt at være forberedt. Pak en taske med lidt at spise, kateterudstyr, medicin og andre ting, som du kan få brug for, hvis du pludselig skal forlade huset.

Opbevar en liste med nødhjælpsnumre sammen med tasken. Det er en god ide at have én i tasken og én på bordet. Det kan også være en hjælp at skrive dit navn, adresse og diagnose på et stykke papir. Hvis du befinder dig i en stresset situation, kan det tage noget af presset, at du ikke behøver huske det hele.

Teksten er oversat fra engelsk. Forfatter:
 Annie Beth Donahue er professionel skribent med fokus på sundhed og handicap. Du kan læse mere om hende på www.anniebethdonahue.com