Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Kom nemt og problemfrit igennem lufthavnens sikkerhedskontrol i kørestol

Ar rejse i kørestol: Skilt ved sikkerhedskontrol
Del dette indhold:

Vi kan alle sammen blive stressede over at skulle igennem lufthavnens sikkerhedskontrol. Køerne er lange, og der er masser af regler og forbud, der skal overholdes. Og er du kørestolsbruger, kan det kan være endnu mere vanskeligt.

Læs disse gode råd før din næste flyrejse – så ved du, hvad du kan forvente, og hvordan du får en mere behagelig oplevelse.

Din kørestol

Allerførst skal du vide, at du ikke behøver forlade din kørestol – så du kan ånde lettet op! Hvis du ikke er i stand til at rejse dig, kan du blive siddende i stolen hele vejen igennem sikkerhedskontrollen.

Kan du selv stå eller gå et kort stykke, kan du vælge at gå igennem scanneren og sætte dig tilbage i din stol, når du er kommet ud på den anden side.

Hvis du er nødsaget til at blive siddende i kørestolen, kan personalet vælge at kropsvisitere dig. Det skal gøres af en medarbejder af samme køn som dig, hvilket betyder, at du måske skal vente, til en bestemt medarbejder bliver ledig. Hvis du har det ubehageligt med noget af det, der sker, har du ret til at gøre opmærksom på det. Du kan også bede om, at kropsvisiteringen foregår et privat sted, hvor der vil være to medarbejdere til stede.

Fortæl personalet, hvad de kan forvente

Før du bliver undersøgt, skal du gøre personalet opmærksomt på, hvad du kan og ikke kan, og andre relevante helbredsmæssige forhold. Hvis du fx ikke kan løfte armene eller bevæge en del af din krop, så fortæl det. Husk også at sige til på forhånd, hvis du har smerter, og personalet skal være forsigtige, når de rører ved dig et bestemt sted. Hvis du har metal i din krop, skal du også give besked om det, idet personalet sommetider benytter en håndholdt metaldetektor. 

Din kørestol vil også blive undersøgt. Det kan omfatte alle stolens dele – siddepuder, stel og eventuelle aftagelige tasker eller opbevaringsposer. Hvis du har nødvendigt medicinsk udstyr med på din kørestol, skal du huske at oplyse det til personalet. Før du kører igennem en sikkerhedskontrol, skal du også huske at tjekke taskerne på kørestolen for eventuelle forbudte genstande.

Vær også opmærksom på at hvis du har hjælpemidler, der indeholder batterier, fx el-kørestol, respiratorer eller hjælpemotorer. I så tilfælde skal du på forhånd kontakte dit flyselskab, så du sikrer dig, at de får de oplysninger om batterierne, der er påkrævet. Nogle hjælpemiddelfirmaer har battericertifikater, du kan få ved henvendelse til producenten af hjælpemidlet. Dokumentet skal medbringes og fremvises på forlangende. Så kan du sikre dig mod ubehagelige oplevelser, når du skal igennem security.

Håndbagage

EU har regler for, hvad du må have i din håndbagage. Væsker skal medbringes i beholdere, der maksimalt kan rumme 100 ml. og samlet må du maks. medtage én liter. Hvis du har større beholdere, skal du pakke dem i din indcheckede bagage. De små beholdere skal opbevares samlet i en klar, plastik lynlåspose.

Ifølge EU’s sikkerhedsregler er der undtagelser for medicin, modermælkserstatning og babymad, men kun til brug under flyvningen, og du kan blive bedt om at sandsynliggøre væskernes ægthed.

Andre genstande, der ikke må medbringes, er skarpe genstande som ex barberblade, knive med en bladlængde på mere end 6 cm og sakse med en bladlængde på mere end 6 cm målt fra omdrejningspunktet. Så husk at tjekke, når du pakker, at der ikke ligger en kniv eller saks sammen med dit medicinske udstyr.

Indchecket bagage

Hvis du har brug for at medbringe nogle af de ovennævnte genstande, skal de pakkes i den bagage, du indskriver ved check-in. Indchecket bagage kan indeholde næsten alt, bortset fra ting, der kan eksplodere. Derfor må din bagage fx ikke indeholde aerosoldåser.

Her er listen over de genstande, der er forbudte i EU:

  • Ammunition
  • Fænghætter
  • Detonatorer og lunter
  • Miner, granater og andre militære eksplosivstofmagasiner
  • Fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler
  • Røgbomber og røgpatroner
  • Dynamit, krudt og plastiske eksplosivstoffer

Rejser uden for EU

Hvert land har sine egne regler for sikkerhedskontrol i lufthavne. Hvis du rejser uden for EU, er det en god ide at lave en Google-søgning på “airport security” og landets navn.

Du ønskes en god rejse!

Teksten er oversat fra engelsk.
Forfatter:  Annie Beth Donahue er professionel skribent med fokus på sundhed og handicap. Du kan læse mere om hende på 
www.anniebethdonahue.com.