Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Et kørestolsvenligt hjem: 7 gode råd!

kørestolsvenligt hjem
Del dette indhold:

Du har sikkert aldrig tænkt over adgangsforholdene i dit hjem, før du fik din rygmarvsskade. Men nu, hvor du er blevet kørestolsbruger, har du fået et helt nyt syn på, hvad det betyder at kunne komme rundt. Her er syv gode råd til hurtige ændringer, der gør dit hjem mere kørestolsvenligt.

Badeværelset

Hvis din brusekabine har et trin, kan du overveje at lave en lille rampe, som gør det mere kørestolsvenligt. Alternativt kan du skifte brusekabinen helt ud med en løsning med en bred indgang uden trin. Støttegreb er gode at have ved toilettet og badet i forbindelse med forflytninger, og de er nemme at installere.

Andre nyttige ting, der er hurtige at tilføje i badeværelset, er skridsikre bademåtter i bunden af badekarret eller brusekabinen, et aftageligt brusehoved og en badebænk eller -stol.

Dørhåndtag

Dørhåndtagene i dit hjem kan være nemme nok at få fat i og betjene, når du står op, men når du sidder ned, kan det være mere vanskeligt. Prøv at sætte dig ned og se, om du kan nå dem. Hvis ikke, kan du skifte håndtagene til en anden type eller installere automatiske døråbnere.

Nogle typer dørhåndtag er også nemmere at betjene end andre. Hvis du har runde dørgreb i dit hjem, anbefales det at udskifte dem med håndtag, der skal trykkes ned, i stedet for greb, der skal drejes.

Døråbninger

Standarddøråbningerne i boliger er ikke altid brede nok til, at en kørestol kan komme igennem. Hvis du ikke har mulighed for at bygge om i dit hjem, kan døråbningerne nemt gøres et par centimeter bredere, hvis du fjerner døre og karme. Du kan også ændre dørens åbningsretning for at få mere plads på den ene eller den anden side.

Indgangen til dit hjem

For at komme ind og ud af dit hjem kan du få behov for få monteret en kørestolsrampe. I den forbindelse er der visse regler, som skal følges, når det gælder rampens hældningsgrad. Husk også, at rampen skal være så bred, at der er lidt ekstra plads på begge sider af kørestolen. Et par håndgreb eller et gelænder kan forebygge fald og give en ekstra støttemulighed. Det er også en god ide at forsyne rampen med en skridsikker overflade, så den er nem at køre op ad, når vejret er vådt.

Gulve og tæpper

Det første, du kan gøre for at gøre gulvet mere kørestolsvenligt er at fjerne alle løse tæpper. Løse tæpper kan komme i klemme i kørestolen eller ‘spænde ben’ for dig under en overflytning. Hvis du har væg-til-væg-tæpper, er det en god ide at udskifte dem med træ, laminat eller fliser, som er mere jævne at manøvrere rundt på.

Telefoner

Telefoner med ledninger kan være svære at nå. Hvis du stadig har en fastnet telefon, bør du overveje at skifte til en trådløs model. Det kan være en god ide at have en telefon på dig hele tiden. Test også placeringen af alle andre telefoner for at se, om du kan nå dem fra siddende stilling.

Hvidevarer

Hvidevarer kan være dyre at udskifte, men til gengæld kræver det ikke det store arbejde. Hvis din mikroovn er indbygget højt oppe, så find en bordmodel, som er nem at nå fra kørestolen. Vaskemaskine og tørretumbler skal være frontbetjent, og lågerne skal åbne væk fra dig, så de ikke er i vejen, når du fylder og tømmer maskinerne.

Behov for flere tilpasninger?

Når du først har gennemført nogle af disse ændringer, finder du måske ud af, at det er nødvendigt med en ombygning af dit hjem. Det kan være vanskeligt, hvis du bor i lejebolig, eller hvis du ikke har råd til en ombygning.

Her har du mulighed for at søge hjælp hos din kommune til boligindretning. I henhold til loven om social service kan personer med en funktionsnedsættelse ansøge om hjælpemidler og boligindretning. Kontakt din sagsbehandler eller besøg www.borger.dk for at få flere oplysninger.

 

Forfatter:  Annie Beth Donahue er professionel skribent med fokus på sundhed og handicap. Du kan læse mere om hende på www.anniebethdonahue.com