Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Hvorfor er en god kropsholdning afhængig af kørestolens benstøtter?

Action 5 / MyOn med vinkelstilbare benstøtter og fodplader

Forskellige benstøtter?

Der findes forskelligt løsninger til kørestole, som giver støtte til ben og fødder. De to mest almindelige typer til aktive manuelle kørestole, er svingbare benstøtter eller en fast fodbøjle. En komplet svingbar benstøtte består af et ophæng, der monteres på kørestolen, og som kan svinges ud til siden, så brugeren kan forflytte sig, samt fodpladen, som kørestolsbrugeren kan hvile foden på. Fodpladen kan vippes op, for ligeledes at give plads ved forflytning. Den fast fodbøjle er helstøbt i metal, hvilket er med til at afstive stolen og give et mere enkelt design. Forflytninger sker således ”henover”fodbøjlen.

Selv om en benstøtte ofte betragtes som noget ret elementært, har disse en afgørende betydning for kørestolsbrugeren og dennes positionering.

Hvorfor er det så vigtigt med benstøtter?

God støtte til ben og fødder er altafgørende for kørestolsbrugerens komfort. Forkert valg, brug eller indstilling af kørestolens benstøtter kan medføre lændesmerter og for stort tryk på bagdel eller lår samt fordøjelsesproblemer, hvis vinklen mellem overkrop og lår er for lille. Alle disse problemer kan skyldes forkert indstilling af benstøtterne, der derved påfører brugeren en uhensigtsmæssig siddestilling.

Hvad menes med en god kropsholdning?

Kropsholdningen er den stilling, du har, når du står, sidder, ligger eller udfører opgaver, hvor du eksempelvis bøjer dig eller løfter, trækker i eller rækker ud efter noget. Du har en god kropsholdning, når du er opmærksom på altid at anvende en stilling, der belaster ryggen og de tilhørende muskler, ledbånd og sener mindst muligt, uanset hvad du foretager dig.
Rygsøjlen former sig i en naturlig S-form, og når den ses fra siden, er der svaj i den halsdelen og lændedelen af rygsøjlen indad (kaldet lordose), mens brystdelen krummer bagud (kaldet kyfose).

Hvordan fremmer kørestolens benstøtter en god kropsholdning?

Som tidligere nævnt understøtter en god kropsholdning rygsøjlens tre naturlige krumninger. Det forudsætter dog i høj grad en korrekt bækken- og benstilling, da rygsøjlen ellers vil kompensere for dette og derved miste sin naturlige form.

En god kropsholdning forudsætter derfor også:

  • at vægten er ensartet fordelt på begge hofter
  • at knæene er bøjet, så låret understøttes maximalt og sammen med skinnebenet danner en vinkel omkring 80°-90°
  • at fødderne hviler på en plan flade

Kørestolens benstøtte kan indstilles, så den kompenserer for forskellig benlængde eller andre variable faktorer, så det sikres, at vægten er ensartet fordelt, når fødderne hviler på fodbøjlen/fodpladen.

Benstøtterne skal indstilles i højden, så der opnås de rigtige vinkler i ankel-, knæ-, hofte- og bækkenled. Når brugerens fødder hviler fladt på fodpladen kan han/hun muligvis selv justere sin siddestilling og fremme en naturlig bækkenstilling ved at støde fra med fødderne.

Det er også interessant at bemærke, at den naturlige kropsholdning, der opnås, når fødderne hviler fladt på en plan flade, desuden fremmer tømning af blæren hos kvindelige brugere. Det er vigtigt at overveje, hvis brugeren også anvender en bækkenstol.

Det siger sig selv, at understøtningen af en god kropsholdning har en positiv indflydelse på kørestolsbrugerens sundhed og trivsel, fremmer vævslevedygtigheden, reducerer smerter og ubehag i led og tilhørende muskler og således gør det muligt for brugeren at deltage i hvhttp://passionatepeople.invacare.dk/rygsmerter-straek-vaek/diverdagens mange aktiviteter. Det understreger i endnu højere grad, hvor vigtigt det er at indstille og anvende kørestolens benstøtter korrekt.

Teksten er oversat fra engelsk. Forfatter: Adam Ferry