Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Hannah Cockroft: mester i kørestolsrace

hannah cockroft
Del dette indhold:

Med to titler som årets sportsnavn, herunder æren af at være den første paraatlet nogensinde, der er udnævnt til årets sportsnavn af den britiske Sports Journalists’ Association, er 25-årige Hannah Cockroft fra Storbritannien gået fra den ene sejr til den anden. Her fortæller vi hendes historie og højdepunkter fra hendes karriere i 2017.

De tidlige år

Hannah Cockroft blev født i den engelske by Halifax i 1992. Inden for sine allerførste levedøgn fik Hannah to hjertestop. Det beskadigede hendes hjerne og nervesystem og medførte deformiteter i hendes ben og fødder. Lægerne spåede, at hun sandsynligvis aldrig ville komme til at gå eller tale, og at hun højst ville leve til sine teenageår.
Men mod alle odds tog Hannah som treårig sine første skridt med et gangstativ. Selv om skaderne på hendes balance og finmotorik betød, at hun ikke ville kunne gå i længere tid ad gangen, var de få skridt en sejr, som hun ifølge lægerne aldrig ville have opnået. Det er denne jernvilje, der har gjort Hannah til det konkurrencemenneske, hun er i dag.

Idrætslivet

Hannah var vild med sport allerede som ung og kom på kørestolsbasketholdet Cardinals i en alder af 13 år. Hun gik på handicapidrætsholdet i skolen og repræsenterede senere Yorkshire i både basketball og diskoskast. Da Hannah vandt sølv i diskoskast ved det britiske skole-OL, blev hun inviteret til talentdagen UK Athletics Talent ID Day ved Loughborough University. Her mødte hun Dr. Ian Thompson, som introducerede hende for kørestolsrace.

Den spæde start

Det var hos Dr. Ian Thompson, Hannahs karriere som kørestolsracer begyndte. Takket være hans træning og vejledning opnåede hun en plads på det britiske paralympiske udviklingshold. Her mødte hun træneren, som skulle følge hende helt til tops – Peter Eriksson. På blot tre år stormede Hannah frem og avancerede fra begynder- til elitestatus. I 2010 satte Hannah som 18-årig sin første verdensrekord i T34 400 m.

London 2012

Efter at have domineret banen ved IPC World Athletics Championships i New Zealand deltog Hannah ved de paralympiske lege i London i 2012. Selv om legene i London var hendes første paralympiade, lykkedes det “Hurricane Hannah” at slå sit navn fast som en topatlet, der ikke var til at komme udenom. Kørestolsraceren hentede to guldmedaljer hjem og satte fire paralympiske rekorder i T34 100 m og 200 m og sikrede sig dermed en plads i den paralympiske historie. Efter disse stjernepræstationer på hjemmebane blev Hannah hæderkronet med en “Order of the British Empire” for sin tjeneste for idrætten i 2013.

2017: Et helt fantastisk år

Efter at have deltaget i OL i Rio i 2016 skiftede Hannah løbsdistancerne 100 og 200 m sprint ud med 400 og 800 m race. Selv med disse nye udfordringer lykkedes det Hannah at bevare sin førerposition og tage guld med hjem i alle distancer.
Siden da har 2017 været et helt fantastisk år for Hannah Cockroft. Hun har deltaget i T34 100 m, 400 m og 800 m ved VM i paraatletik i London og vundet guld i alle tre discipliner. Med denne imponerende præstation har Hannah været ubesejret ved para-OL, EM og VM i seks år.

Anerkendelse som kørestolsracer

Siden Hannahs utrolige præstationer ved VM i paraatletik har hun modtaget adskillige anerkendelser for sin indsats for paraatletikken, herunder Sunday Times’ pris som årets handicapsportsnavn 2017. I slutningen af 2017 blev Hannah som den første paraatlet nogensinde kåret til årets sportsnavn af Sports Journalists’ Association.
Hannahs succes inden for paraatletikken beviser, at man kan opnå alt, når blot man har den rette vilje og kampgejst. Men Hannah er aldrig bleg for at indrømme, at selv om kørestolsrace er en individuel sport, så var hun aldrig nået så langt uden støtte fra sine nærmeste. To af Hannahs sponsorer er Top End, som designer og bygger hendes racerstol, og Küschall, som har leveret den kørestol, Hannah bruger til hverdag. Ifølge Hannah selv er hendes vigtigste supportere dog uden tvivl hendes familie, som lige fra dag ét har hjulpet hende til at tro på, at alt er muligt.

Teksten er oversat fra engelsk.