Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Gode jobsøgningsråd for kørestolsbrugere

Smilende arbejdsom kvindelig kørestolsbruger på kontor - inspiration for andre kørestolsbrugere
Del dette indhold:

Det kan være svært for alle at finde et job, men for kørestolsbrugere kan det være lidt sværere, idet der kan være flere andre hensyn at tage, når den rette arbejdsplads skal findes fx transport til og fra arbejde, adgang til bygningen og endda toiletfaciliteterne. Alt dette skal man som kørestolsbruger overveje, samtidig med at tænker på, om man overhovedet er egnet til det pågældende job!
Og det er ikke kun de praktiske udfordringer, man skal have in mente, når man søger et job. Jobsøgningsprocessen kræver også mental forberedelse. Næsten alle kørestolsbrugere har på ét eller andet tidspunkt oplevet at blive talt ned til eller sat i bås. Det kan godt være, du fuldt ud er i stand til at bestride et bestemt job, men jobsamtalen kan vise sig at være en udfordring i sig selv. Din potentielle arbejdsgiver har måske en forestilling om, at du kan mindre, end hvad du i virkeligheden kan og derfor kan det være op ad bakke at overbevise ham eller hende om, at de skal give dig en chance.
Men udfordringerne behøver ikke stoppe dig, men med den rette forberedelse kan du tackle disse og sikre dig det job, du ønsker dig.

Sådan forbereder du dig til jobsamtalen

Viden er nøglen til succes i enhver jobsamtale – og det gælder i endnu højere grad for kørestolsbrugere. Du skal ikke kun forberede dig på spørgsmål, der er relateret til det job, du søger, men også på spørgsmål omkring dit handicap. Rent juridisk må man faktisk ikke spørge til det under en jobsamtale, men det kan, og vil formentlig, ske. Så prøv at forestille dig, hvad intervieweren kan finde på at stille af spørgsmål, om du synes, det er passende at svare eller ej, og hav dine svar klar, så du kan øve dig på dem i forvejen. Gør det klart for dem, at de interviewer dig til jobbet, og at eventuelle udfordringer på grund af dit handicap selvfølgelig kan løses.
Planlæg din rute hen til den arbejdspladsen. Sørg for, at du kan komme til og fra bygningen på de tidspunkter, hvor du skal møde og har fri, og ikke kun på den dag, du skal til jobsamtale. Vurder udfordringerne, og find ud af, hvordan du bedst tackler dem. Husk, at det offentlige dækker alle nødvendige ekstraomkostninger til hjælpemidler og arbejdspladsindretning.

Hvilke jobs er velegnede til kørestolsbrugere?

Det er et svært spørgsmål at svare på. Mange jobs kan selvsagt være velegnede for kørestolsbrugere, hvis man har de rette kvalifikationer og de rigtige hjælpemidler. Kvalifikationer og erfaring er det, der virkelig betyder noget, og ikke om medarbejderen er kørestolsbruger. Hvis du har erfaring eller kvalifikationer inden for en bestemt branche, vil det give mening at starte din jobsøgning i denne branche.
Hvis du ønsker at udvider din søgning til flere brancher, har du mange muligheder. Den digitale udvikling giver nye jobmuligheder inden for it, kommunikation mv. Relaterede jobs, som fx programmering og netværksadministration, bliver også mere og mere populære, og mange kontorjobs, er også være en mulighed.
Hvis du helst ikke vil arbejde på et kontor, er der stadig forskellige jobmuligheder. Du kan fx arbejde på kreative værksteder, på medieprojekter ude i marken eller som fragtmand. Du vælger selv, hvilken retning der passer dig bedst.

Hvis der er et job, du ved, du kan bestride, så søg det! Det vil nok kræve vedholdenhed, god forberedelse og selvtillid, men det er slet ikke umuligt.