Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Fagudtryk om huden, som er gode at kende, når du har en rygmarvsskade

hud, trykskader, trykaflastning, hudpleje, hudundersøgelse

Tryksår, trykskader, trykaflastning, risikoscoring osv… I forbindelse med din rygmarvsskade er du sikkert stødt på en række fagudtryk, som du ikke kender betydningen af. Her vil vi forklare en række termer, der vedrører huden.

Trykskader

Du er sikkert stødt på udtryk som tryksår, liggesår, siddesår eller decubitus. De er alle sammen synonymer for trykskader på huden.

En trykskade er en beskadigelse af huden og det underliggende væv. Der behøver ikke være gået hul på huden, før der er tale om en trykskade. Huden kan sagtens syne intakt.

Hudområder over et knoglefremspring er normalt de mest udsatte for trykskader. Et knoglefremspring er et område på kroppen, hvor en knogle kun er dækket af et tyndt lag væv, fx ved sædeknuder, albuer, hæle, rygrad osv. Udefrakommende elementer, fx medicinsk udstyr, kan forårsage et øget tryk på hudens overflade og herved resultere i tryksår.

Du kan forebygge trykskader ved at undgå at opholde dig i udsatte stillinger i længere tid. Det vil sige skifte stilling ofte – mindst hvert kvarter – læne dig frem/til siden i siddende stilling. Evt få hjælp til at skifte stilling – samt ikke mindst sørge for en pude eller madras, der er trykaflastende i forhold til din risiko for tryksår/shear. Tal evt. med din terapeut!

Hudintegritet

Hudintegritet er en betegnelse for hudens generelle sundhed. Huden er kroppens største organ, som bl.a. har til funktion at beskytte organismen fra udefrakommende tilstande, regulere kropstemperaturen og videresende sanseoplysninger.

Helbredstilstande såsom diabetes og naturlige processer som fx aldring påvirker hudens sundhed og øger risikoen for potentielle skader.

Du kan fremme hudens sundhed bl.a. ved at foretage regelmæssig hudpleje, få foretaget hudtjek, spise en ernæringsrigtig kost og drikke rigeligt vand.

Friktion og shear

Friktion opstår, når to overflader gnider mod hinanden. Shear betegner derimod en deformation eller forskydning af det underliggende væv. Friktion og shear er begge medvirkende faktorer til trykskader. Friktion på hudens overflade kan medføre svækkelse og forskydningsdeformation i vævet.

Mikroklima

Mikroklimaet betegner det miljø, der opstår, når huden kommer i kontakt med en genstand som fx en siddepude eller madras. Hudens overfladetemperatur og fugtighed er afgørende faktorer for hudens mikroklima.

Et sundt mikroklima er vigtigt for hudens sundhed. For at sikre et sundt mikroklima skal fugtregulering og varmeafledning have topprioritet. I modsat fald kan det påvirke hudens sundhed i negativ retning, især hvis du er immobil eller lider af fx hyperhidrose.

Varmeafledning

Varmeafledning betegner hudens evne til gradvist at komme af med den akkumulerede varme.

Varmen transporteres fra vævet og ud i blodårerne. Processen afhænger af to faktorer – hvor hurtigt vævet genererer varme, og hvor hurtigt blodet flyder igennem vævet. Varmen afledes direkte fra blodet og via vævet til huden.

Visse tekstiler kan bidrage til varmeafledningen, hvilket giver et sundere miljø på hudens overflade.

Ødemer

Ødemer er væskeophobninger i kroppen. Den pågældende kropsdel er som regel hævet. Det forekommer, når der fastholdes for meget væske i kroppens væv. Den overskydende væske hober sig op og får vævet til at hæve. Det får huden til at stramme og er ofte forbundet med smerter og ubehag.

Ødemer kan skyldes flere forskellige lidelser. Hvis du oplever symptomer på ødemer, bør du omgående søge læge. Det kan være tegn på mere alvorlig sygdom.

Behandlingen afhænger som regel af årsagen, men et reduceret saltindtag og regelmæssig motion er dokumenteret effektive midler til afhjælpning.

Dette blogindlæg er baseret på artiklen Terms to Know: Spinal Cord Injuries and Skin, af Roll Rev.

Teksten er oversat fra engelsk.

Læs og så artiklen: “Trykaflastning: Hvorfor er det vigtigt at vælge en siddepude med den rigtige udformning?