Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Hvad er cambring? Og hvorfor har det betydning for din kørestol?

Küschall stol med cambring
Del dette indhold:

Hvis du er ny kørestolsbruger, har du måske ikke hørt ordet cambring før. Eller måske har du hørt det, men ved stadig ikke, hvad det betyder.

Men er cambring så vigtig? Er det noget, der kan have betydning for dig?

Cambring er vinklen på drivhjulene set i forhold til vinklen på det underlag, kørestolen står på. Hvis et hjul er helt lige op og ned, og dermed står helt vinkelret på underlaget, så er cambringen nul grader. Hvis hjulene vinkler ind mod sædeenheden på kørestolen for oven, giver det en positiv cambring. Hvis hjulene vinkler væk fra sædeenheden på kørestolen giver det en negativ cambring.

Kørestols-cambring

Når man taler om cambring på kørestole, er der alene tale om de bagerste hjul, altså drivhjulene. Cambring kan forbedre den laterale stabilitet, og det er derfor, det ofte ses på sportskørestole. Cambring påvirker dog også køreegenskaberne på andre måder.

På de fleste kørestole kan man ikke justere cambringen, når først kørestolen er lavet. Du skal som regel bestille kørestolen med den cambring, du ønsker. Når kørestolen bygges, justeres cambringen ved at indsætte en bar, der ændrer vinklen på hjulene eller justerer akslen.

Fordelene ved cambring

Jo mere cambring en kørestol har, jo bredere bliver den forneden. Denne ekstra bredde øger sidestabilitet. Det fordeler også kraften, så affjedringen bliver bedre. En bredere cambring gør også, at du kan dreje hurtigere i kørestolen.

Det har også en fordel for kroppen. Når hjulene er cambrede, er det nemmere at gribe om drivringene og køre kørestolen. Det giver også en mere naturlig position for arme og hænder, når du kører en kørestol med cambring og giver mindre belastning af skuldrene

Niveauet på en kørestol med cambring er tættere på dine skuldre. Det gør, at det ikke er så hårdt for skuldrene, når du driver kørestolen. Og med hjul med cambring er fingrene og hænderne beskyttet mod stød og hudafskrabninger, når du kører gennem smalle steder, da cambringen af hjulene vil gøre, at dækkene rammer først ved en forhindring.

Nogle oplever som en fordel ved cambring, at det får kørestolen til at se mere sporty ud. Hvis du selv er sporty, kan det således være et look, du godt kan lide.

Ulemperne ved cambring

Der er også nogle ulemper ved cambring. Kørestole med cambrede hjul er bredere totalt. Det kan gøre det sværere at komme gennem døråbninger, ned ad gange eller manøvrere rundt om møbler. Og fx når du er på en restaurant, kan det være svært at komme rundt med en kørestol med cambring uden at støde ind i andre borde eller gæster.

Hvis kørestolens hjul er meget cambrede, kan den øverste del af hjulene gnide mod kørestolens sider eller selve kørestolsbrugeren. Det kan give alt lige fra pletter på tøjet til hudirritation.

Hjul med cambring skal have specielle slidbaner, for at de ikke bliver slidt ujævnt. Slidbanerne på almindelige dæk er placeret midt på dækket. Hvis der sidder almindelige dæk på hjul med cambring, bliver de hurtigt slidt ned på siderne. For at undgå det, skal du købe dæk, hvor slidbanerne er placeret på den inderste kant. Disse dæk er specielt udviklet til hjul med cambring.

Nu, hvor du ved lidt mere om cambring, kan du beslutte, om en kørestol med cambring er noget for dig.

Teksten er oversat fra engelsk.
Forfatter:  Annie Beth Donahue er professionel skribent med fokus på sundhed og handicap. Du kan læse mere om hende på www.anniebethdonahue.com