Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

8 tips til en lettere flyrejse med din kørestol

Kvinde i kørestole champion rejsevnelig
Del dette indhold:

Mange kørestolsbrugere kan opleve en flyrejse som stressende. Det at komme til gaten i tide, manøvrere rundt i lufthavnen samt at komme rundt med bagagen er sjældent let for nogen. Har man også et hjælpemiddel som fx en kørestol eller badestol at holde styr på, bliver det ekstra udfordrende.

Heldigvis kan du planlægge dig ud af flere af udfordringerne hjemmefra. Her får du 8 tips til, hvordan du kan nedsætte stressniveauet næste gang, du skal ud at rejse med din kørestol.

1.tal Kom i god tid

Alle rejsende bliver opfordret til at møde op i lufthavnen i god tid. Kom gerne mellem 1-2 timer før afrejse alt efter, om du skal rejse ind- eller udenrigs. Flyselskaberne oplyser en anbefalet mødetid på deres hjemmesider, så tjek altid op på dette.

2-talTag din siddepude med op i flyveren

Tag din siddepude med dig op i flyet, når kørestolen lægges i lastrummet. Denne pude er mere komfortabel for dig at sidde på under flyveturen. Endvidere har din personlige siddepude også en række positionerede fordele samt et trykaflastningsniveau der passer dine behov. Læs altid i forvejen i brugermanualen til din pude, om der bør tages særlige forholdsregler med hensyn til transport eller brug af din siddepude under en flyrejse.

3-talKontroller altid informationen på bagage-snippen

Sørg for at informationerne på bagage-snippen, der påsættes kørestolen, stemmer overens med informationerne på dit boardingkort – så er du sikker på, at du og kørestolen havner på samme sted.

Sæt navneskilt på din kørestol

Selv om det er meget lidt sandsynligt at bagage-snippen forsvinder fra kørestolen, er det altid en god idé at have en ekstra. Find et sted på kørestolen, hvor du sætte et lille ekstra skilt med navn, telefonnummer og destination.

5-talAfmonter tøjbeskytterne

Hvis din kørestol har tøjbeskyttere eller andre løse dele, kan det være en god idé at tage disse af og med ombord i flyet i håndbagagen – Så undgår du, at de bliver løse, skadet eller bortkommer på din flyrejse.

6-talGiv flyselskabet besked om, at du kommer

Giv dit flyselskab besked om at du rejser med en kørestol i god tid før afrejse. På den måde sikrer du, at du får den assistance, du har behov for i lufthavnen.

7-talSnak med personalet i gaten

Rejser du uden assistance, lønner det sig at give besked til gatepersonalet om, at du gerne vil først ombord. På den måde slipper du for at skulle stresse ombord, og kabinepersonalet får bedre tid til pakke og sikre kørestolen i lastrummet.

8-talEkstra information, hvis du rejser med en el-kørestol

Noter gerne nogle informationer på et fastgjort stykke papir, når du afleverer din elektriske kørestol. Personalet vil gerne vide, hvordan bremserne fungerer, og hvordan de kobles fra/til. Den rette information til personalet er din bedste chance for, at din kørestol bliver håndteret korrekt og kommet sikkert frem.

Det er ikke umuligt

En flyrejse med en kørestol kan være en udfordring, men er slet ikke umuligt. Jo flere gange du prøver det, jo nemmere vil det være. Både på selve dagen, men også i forbindelse med planlægningen op til turen.

Ovenstående tips er et udgangspunkt og nu mere erfaren du bliver, nu mere glidende bliver dine rejser også.
Husk også at nogen kørestole og hjælpemidler er bedre egnede til rejseaktivitet end andre.

Husk på, at personalet ønsker at hjælpe dig bedst muligt – men det er din opgave at fortælle dem hvordan.

God rejse!