Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

5 sundhedstips, enhver kørestolsbruger bør kende

Fokus på sundhed - Ung, kvindelig kørestolsbruger handler ind på udendørs marked. Sund kost!
Del dette indhold:

Man kan egentlig sige, at mange af de sundhedstips, som er angivet i dette blogindlæg (hvis ikke alle), gælder for alle læsere – og ikke kun for kørestolsbrugere.

Men da det, at sidde i kørestol, ofte kan medføre nogle ganske særlige sundhedsmæssige komplikationer, er det endnu vigtigere for dig at prøve at efterleve disse råd. Så her får du 5 tips til øget sundhed, og til hvordan du fremmer din generelle sundhed som kørestolsbruger.

1. Stræk ud

Det siger sig selv, at udstrækning er særdeles gavnligt for dine led, muskler og måske også dine indre organer. Som kørestolsbruger udsætter du sikkert din krop for at være ”fikseret” i siddende stilling i mange timer ad gangen, hvilket ikke er særlig godt for dine organer. At strække ud kan ofte være med til at fjerne en del af den stress og belastning, du udsætter kroppen for, især hvis du ikke er i stand til selvstændigt at stå oprejst ind imellem.

Udstrækning er særligt væsentlig for dig, som kører i manuel kørestol. Den konstante belastning af led og muskler, der opstår, når du kører din kørestol, kan give dig komplikationer med slid og smerter senere i livet – så husk at varme op og strække ud, når du starter en ny dag. Udstrækning vil ikke kun øge din sundhed, men også dit velvære.

2. Spis sundt

Alt for få mennesker sørger for at spise en sund kost, og med de epidemier af fedme, kræft og diabetes, der spreder sig som steppebrande for hver ny generation, er det i dag vigtigere end nogensinde at være mere opmærksom på, hvad vi putter i munden.

Der findes uendelig mange ernæringskoncepter, man kan følge – men ikke én bestemt kostplan, der opfylder alles behov. Derfor er det vigtigt, at du finder frem til, hvad der virker bedst for dig, og at du bliver ved med at søge ny viden om, hvad der er “hot” og “not”, når det gælder sunde fødevarer. Ligesom med alt andet gælder dog også her talemåden “alt med måde”. Er du i tvivl om, hvad der er rigtigt for dig, anbefaler jeg, at du taler med din læge eller evt. en klinisk diætist.

3. Forebyg tryksår

Tryksår kan være en virkelig grim affære og kan gøre dig handlingslammet og lænket til sengen i månedsvis – og de kan i værste fald være livstruende, hvis der går infektion i såret. Et godt råd, når du vil forsøge at undgå trykskader, er at huske at skifte din siddestilling så ofte som muligt. Hvis du ikke selv kan skifte stilling i kørestolen, kan du eventuelt bede om hjælp til at flytte dig mindst en gang i timen – så trykket ikke hele tiden belaster de samme områder af kroppen.

Et andet godt og vigtigt råd til at undgå tryksår, er at sidde på en god trykaflastende pude i din kørestol. Den rette pude er ikke kun komfortabel at sidde på, den kan langt hen ad vejen også forebygge de rædselsfulde sår!

Hvis du vil have flere oplysninger om trykaflastning, kan du læse en af artiklen om Fagudtryk om huden, som er gode at kende, når du har en rygmarvsskade.

4. Dyrk motion

Enhver ved, at motion er en af grundstenene, når det gælder om at opretholde en sund livsstil. Motion er ikke kun godt for hjertet og hjerte-kar-systemet generelt, men fremmer også din psykiske sundhed i betydelig grad og kan mindske tilstande som depression og angst. Alle har naturligvis ikke de samme fysiske evner og færdigheder– men der findes helt sikkert en sportsgren et sted derude, som passer til netop dine evner og interesse.

5. Få væske nok

Endelig kan det også forbedre din hjernefunktion og din generelle sundhed at holde øje med dit væskeindtag. Det har også store sundhedsmæssige fordele at skifte kulsyreholdige drikkevarer ud med vand og kan f.eks. hjælpe dig til vægttab.

Et regelmæssigt indtag af væske kan også hjælpe dig gennem en sygdomsperiode. Hvis du er så uheldig at blive ramt af en virus eller infektion, kan det i høj grad fremskynde helbredelsesprocessen at drikke vand nok.

Jeg håber, du fandt nogle af disse tips til bedre sundhed nyttige – bare husk, at alle er forskellige, og det er måske ikke alt, hvad du læser, der passer på dig. Det handler om at kende og forstå din krop og finde ud af, hvad der fungerer bedst i lige præcis din situation. Held og lykke – og pas godt på dig selv!