Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

5 gode råd til en god siddestilling i din kørestol

Kørestol med Twion. Mand velpositioneret i kørestol. God siddestilling

En god siddestilling

Som kørestolsbruger er det ekstremt vigtigt, at du har en god positionering og siddestilling.  Det reducerer unødig belastning af kroppen, giver dig komfort, øger din manøvredygtighed i kørestolen og mindsker risikoen for tryksår.

En god kropsholdning kræver, at hver enkelt del af din krop – fra top til tå – er positioneret helt rigtigt i forhold til hinanden.  Alle dele af din krop er indbyrdes afhængige, og derfor er det vigtigt at sikre, at din kørestol passer præcist til dig og understøtter positioneringen af hver enkelt kropsdel.

Nedenfor finder du 5 gode råd om en god siddestilling i din kørestol.

1.talStabiliser dit bækken

Bækkenets position udgør hele grundlaget for en god siddestilling.  Start derfor med at sikre, at kørestolens sæde understøtter og stabiliserer dit bækken.

Undersøg sædets dimensioner.  Den rigtige sædedybde sikrer, at du sidder helt tilbage, og at din vægt er jævnt fordelt over lår og balder.  Den rigtige sædebredde forhindrer dit bækken i at glide til siden eller dreje, hvilket kan beskadige huden og forstyrre rygsøjlens position.  På nogle kørestole kan sædevinklen indstilles, hvilket reducerer fremadglidning og giver en bedre støtte til personer med en dårlig siddende balance

Sørg altid for at bruge den rigtige siddepude, og at puden vedligeholdes korrekt. En forkert pude kan nemlig modvirke en god siddestilling, som et godt sæde ellers giver.

2-talUnderstøt rygsøjlens naturlige S-form

Rygsøjlen har 3 naturlige krumninger, som giver din ryg den mest stabile position.  Hvis disse krumninger ikke understøttes korrekt, kan det medføre trættende siddestillinger, manglende komfort og potentielle langvarige skader.

Ret ryggen, træk skuldrene tilbage, og vær opmærksom på, at du ikke falder sammen eller hælder til siden.  Hvis du ikke er i stand til at opretholde denne position, understøtter ryggen på din kørestol måske ikke din siddestilling godt nok.

Sørg for, at ryggen har den rigtige højde og bredde, da disse faktorer er vigtige for støtte af af ryggen og lændens naturlige krumning.  Det kan også være nødvendigt at justere ryggens vinkel for at opnå en endnu bedre positionering.  Og har du vanskeligheder med at holde en god siddestilling selv i en godt tilpasset kørestol, kan det være, du har brug for et rygsystem med ekstra støtte for at rette rygsøjlen rigtigt op.

3-talUnderstøt dine fødder

Fødderne bærer en del af din vægt og bidrager til bækkenets stabilitet.  Hvis dine fødder ikke er understøttet godt nok, kan det påvirke hele din siddestilling.

Undersøg, om fodstøtternes højde og position er korrekte.  Højden skal sikre, at dine hofter og knæ danner rette vinkler, og at din vægt er jævnt fordelt. Hvis dine fødder er for langt fremme, kan der opstå et bagudkip af bækkenet, og du risikerer at falde sammen i ryggen og få trykskader.  Hvis fødderne er for langt tilbage, vippes bækkenet den modsatte vej og modvirker ryggens naturlige krumninger og kan give for stort et lændesvaj.

Understøt dine arme

Armenes position kan enten trække dine skuldre nedad eller skubbe dem op, hvilket påvirker rygsøjlens øverste krumninger og hovedets position.  Sørg for, at dine armlæn har den rigtige højde, så de understøtter armene, holder skuldrene vandrette og fremmer nakkens naturlige facon.

5-talCentrer dit hoved

Dit hoved skal være lodret, centreret, med hagen trukket let ind, og stabilt nok til, at du kan se i forskellige retninger.  Hvis dit hoved hælder fremover, tilbage eller til siden, påvirker det ryggens stillingposition og gør siddestillingen ubehagelig.

Hvis du ikke selv kan opretholde hovedet i en central position, når de øvrige dele af din krop er stabiliseret, har du måske brug for en nakke- eller hovedstøtte.

 

Følg disse råd for at sikre, at din kørestol understøtter en god positionering, hele vejen fra hovedet og ned til fødderne. Og husk altid den gode dialog med din terapeut eller læge. De kan også vejlede dig til optimering af din positionering i stolen.

Teksten er oversat fra engelsk.
Forfatter: Clare Schwalbe, the O.T Agency