Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Parasport: Bliv klogere på kørestolsbasket

Kørestolsbasket - siddende basketball spiller. skjult kørestol - flyvende effekt
Del dette indhold:

Efter afholdelse af de Paralympiske Lege bliver mange handicappede inspireret til selv at deltage i parasport. En af de særligt populære sportsgrene er kørestolsbasket, og hvis du har lyst til at prøve det, er det en god idé at kende reglerne – dem får du her.

Kørestolsbasket blev første gang spillet ved de Paralympiske Lege i Rom, og er oprindeligt blevet opfundet af sårede amerikanske soldater, der elskede basket og gerne ville fortætte med at spille.
Alle med nedsat funktion i benene kan deltage i kørestolsbasket, og efterhånden begynder flere lokale basketballklubber, at tilbyde kørestolsbasket i dag.

Kørestolsbasket – her er reglerne

Har du allerede prøvet at spille kørestolsbasket, kender du måske også allerede reglerne. Det er altid en god idé at kende spillereglerne, før du går i gang med en ny sportsgren. Ikke nødvendigvis ned i mindste detalje, for du vil selvfølgelig også få en grundig gennemgang af træneren.

De formelle regler for kørestolsbasket indeholder information om internationale konkurrencer, men de fleste spillere har kun brug for at kende reglerne for selve spillet (med mindre de selv stiler efter at blive professionelle eller paralympiske stjerner).

  1. Banens størrelse og kurvenes højde er de samme som ved olympisk basketball, men ved nogle juniorkampe sidder kurvene lidt lavere.
  2. Der er fem spillere på et kørestolsbaskethold. Holdene består af både herre og damer.
  3. To hold spiller mod hinanden i en kamp.
  4. I gruppeturneringer kæmper tolv herrehold mod hinanden, og hos kvinderne er det ti hold.
  5. En kørestolsbasketkamp består af fire halvlege, der hver varer ti minutter. Det giver en samlet spilletid på 40 minutter.
  6. Når en spiller får bolden, har hans eller hendes hold kun 24 sekunder til at forsøge at score i.
  7. Kørestolsbasketspillere skal bevæge bolden rundt på banen. Vi ved alle, hvordan ikke-handicappede basketballspillere dribler med bolden, men hvordan gør kørestolsbasketspillere? Kørestolsbasketspillere dribler med bolden, mens de driver kørestolen fremad, eller de lægger bolden i skødet, driver kørestolen frem højst to gange, dribler igen med bolden og lægger så bolden i skødet igen.
  8. “Skridt” er mod reglerne i kørestolsbasket. For at undgå denne fejl, skal spillerne kaste eller drible for hver to gange, de driver kørestolen.
  9. Når en spiller scorer, får han eller hun et point for et vellykket straffekast, to point for en scoring fra topointsområdet og tre point for en scoring fra bag trepointslinjen.
  10. Spillerne skal undgå at begå fejl. Hvis en spiller begår fem personlige fejl, skal han/hun forlade banen og erstattes af en anden holdspiller.
  11. Med hensyn til kontakt på banen, så betragtes kørestolen som en del af spillerens krop, både når det gælder angreb, blokering og andre overtrædelser.

Kørestolsbasket – klassifikation

Kørestolsbasket er den handicapidræt, der har den bredeste målgruppe. Det vil sige, at alle lige fra rygmarvsskadede til folk med dårligt knæ kan spille med. Det kræver blot er en god arm-/håndfunktion. I kørestolsbasket tildeles spillerne point fra 1 – 4½ alt efter graden af deres funktionsnedsættelse. De 5 spillere som holdet har på banen, må så sammenlagt max. udgøre 14½ point. I Danmark er almindeligt gående velkommen til at spille med, og de vil så tælle 5 point.

Vil du i gang med kørestolsbasket?

Vil du gerne prøve kræfter med kørestolsbasket, kan du enten kontakte en af de lokale basketklubber eller du kan kontakte Parasport Danmark, der ligeledes kan råde og vejlede i optart med sporten.

I de fleste klubber er der mulighed for at låne en basketkørestol til at starte med og skal du senere hen, have din egen basketkørestol, findes der flere leverandører på det danske marked.