Passionate People

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Parasport: Bueskydning for kørestolsbrugere

Kørestol, træning, sport, træningsudstyr, bueskytte, bueskydning
Del dette indhold:

Bueskydning for kørestolsbrugere er en atletikdisciplin, der kræver meget lidt eller slet ingen tilpasning – for eksempel efter en skade på rygsøjlen. Mange sportsudøvere kan dyrke bueskydning for kørestolsbrugere uden at skulle tilpasse udstyret overhovedet. Og selvom det regnes som en udendørssport, findes der også indendørsbaner, der gør, at du kan dyrke denne form for bueskydning året rundt.

Så meget minder bueskydning for kørestolsbrugere om traditionel bueskydning

Lighederne er mange. Den største lighed er, at du i begge sportsgrene bruger en bue og pil til at ramme et mål på en vis afstand. Reglerne og pointene i bueskydning for kørestolsbrugere er de samme som i traditionel bueskydning.

Målet er typisk 90 m væk fra bueskytten. Målet må højst være 122 cm i diameter, det er inddelt i ti ringe og har en gul midterring. Der gives point for hver pil, der rammer målet. Der gives ti point for at ramme plet, og den yderste ring giver ét point. Jo tættere pilen kommer på midten, desto flere point gives der.

Forskelle på bueskydning for kørestolsbrugere og traditionel bueskydning

I bueskydning for kørestolsbrugere er det ikke altid nødvendigt at bruge tilpasset udstyr, men det er tilladt. Nogle af de tilladte tilpasninger er:

  • Mekanisk hjælp til afgivelse af skud
  • Mundaftræk, slynger eller aftrækker, der er monteret på buen – for folk med begrænset armbevægelse
  • En hjælper må sætte pilen på buen
  • Bælte til fastspænding til støtte af kroppen i kørestolen
  • Der må bruges kikkert
  • Der må bruges udstyr til opstrengning af buen, bueslynge, protese på buen eller en tilpasset bue

Hvem kan dyrke denne sport?

Næsten alle sportsudøvere med et handicap kan deltage – der findes mange forskellige former for udstyr, der gør bueskydning til en tilgængelig sport. Så længe du kan finde en tilpasning, der gør det muligt for dig at skyde pilen mod målet, kan du deltage.

Ved de paralympiske lege inddeles bueskydning i fire kategorier. De baseres på sportsudøverens funktionsevne i over- og underkrop. De paralympiske sportsudøvere bruger som regel en recurve-bue, men der findes også en separat kategori for sportsudøvere, der bruger en compound-bue, som er en mere moderne form for bue.

Kategorierne er:

ARST – (Archery Standing) Denne kategori af bueskytter kan stå op og har ingen handicap i armene, men kan have nogen svaghed i benene.

ARW1 – (Archery Wheelchair 1) Disse bueskytter sidder i kørestol. De har begrænset bevægelse i armene og meget dårlig kontrol over benene.

ARW2 – (Archery Wheelchair 2) Disse bueskytter sidder i kørestol og er helt lammet i den nederste del af kroppen.

Paralympisk disciplin siden 1960

Bueskydning har været en paralympisk disciplin siden 1960. Sportsgrenen blev internationalt anerkendt som paralympisk disciplin i Barcelona i 1992, da den paralympiske sportsudøver Antonio Rebollo tændte den olympiske og paralympiske flamme med en brændende pil.

World Archery Europe

Websitet World Archery Europe er et perfekt sted at starte, hvis du gerne vil prøve bueskydning. Her finder du information om kommende arrangementer i Europa, og du kan læse artikler og nyheder om de seneste rekorder. Du kan også se fotos og videoer, så du kan få en bedre idé om, hvad bueskydning er for noget.

Dette website er ikke kun henvendt til kørestolsbrugere, men også til brugere med andre former for handicap. World Archery Europe sætter reglerne for paralympisk bueskydning, og kørestolssporten er godt repræsenteret i deres nyheder og informationsfeed. På hjemmesiden finder du også ansøgningsskemaer til konkurrencer inden for handicapbueskydning.

Bueskydning for kørestolsbrugere kræver gode færdigheder og masser af øvelse. Det er en sportsgren, du kan dyrke alene eller sammen med venner. Og hvis du bliver rigtig god til det, kan du måske få en plads på det paralympiske hold.

Parasport Danmark

Du kan også finde mere information om sporten, herunder danske klubber, via Parasport Danmarks hjemmeside.

God fornøjelse

Teksten er oversat fra engelsk.
Forfatter: Annie Beth Donahue er professionel skribent med fokus på sundhed og handicap. Du kan læse mere om hende på www.anniebethdonahue.com